PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Hármashatár találkozó Szalafőn

  nyomtatási kép

Hármashatár találkozót rendeztek szombaton Szalafőn az európai nemzeti parkok napja alkalmából a szlovén Gori?ko Tájvédelmi Park, az osztrák Raab Naturpark és a magyar Őrségi Nemzeti Park képviselőinek részvételével. A rendezvényen Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár mellett a térség országgyűlési képviselőjeként V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is köszöntőt mondott:

Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk" - mondta a dalai láma. Egy egységes egészet alkotó élő, mozgó bolygót. De látnánk vizeket és szárazföldeket, s ha közelebbről néznénk, látnánk lenyűgöző tájakat és emberek építette csodákat is. Még közelebbről nézve láthatóvá válnának a növények, az állatok, az egyes emberek és az általuk alkotott közösségek. Ha pedig az osztrák-szlovén-magyar hármashatár találkozójánál néznénk meg a bolygónkat, egy különleges vidéket, egy nagyszerű kezdeményezést, három összefogó nemzeti parkot, három együttműködő nemzetet láthatnánk - mondta.

A mai találkozó is a határok jó értelemben vett átlépéséről szól. A régi mesterségek és hagyományok az idő korlátait hidalják át, a Hármashatár-olimpia résztvevői önmaguk fizikai határait feszegetik, a zenei és gasztronómiai programok pedig azt bizonyítják be, hogy a dallamoknak és az ízeknek nem lehet mesterséges határokat szabni - tette hozzá.

A határoknak is megvan a maga helye a világban. Szükség van rájuk a matematikában, az államigazgatásban, a jog területén, de van, amikor el kell vetnünk őket. Leginkább akkor, amikor a jövőnket tervezzük. Mert ha határokat szabunk a képzeletünknek, akkor a tökéletesnél és a megérdemeltnél kevesebbel kell beérnünk.  Örömmel látom, hogy osztrák-szlovén-magyar hármashatáron élőkkel ez nem fordulhat elő - zárta gondolatait az államtitkár.