PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

A hagyományok tiszteletére tanít a solymászat

  nyomtatási kép

A solymásztalálkozó abban segít, hogy el ne felejtsünk valami értékeset: a világ szellemi kulturális örökségének részét képező solymászat több ezer éves hagyományait. Emlékeztet az erre épülő életformára, közösségre, a természet és a ragadózó madarak szeretetére, a történelem és a tradíciók tiszteletére, a tudásátadásra, a szemléletformálásra és nem utolsó sorban a határokon átnyúló összefogásra és barátságra - köszöntötte V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön a II. Nemzetközi Magyar-Arab Solymásztalálkozó résztvevőit.

Turcsányi Zoltán, a Magyar Solymász Egyesület elnöke bemutatta a magyar solymászat történetét. Elmondta: 4000 éves bizonyítékok mutatják az Ázsiából, pusztai lovas népektől származó sport ősi eredetét. Európába a magyarok révén jutott el a solymászat, népünk eredetmondájában pedig fontos szerepet játszik a kerecsensólyom. Költőink, királyaink, például Mátyás király és Janus Pannonius is szívesen solymásztak. 1939-ben alakult meg a hazai solymászok legrégebbi érdekképviseleti szerve, a Magyar Solymász Egyesület, amelynek ma 120 tagja van.

V. Németh Zsolt kiemelte: A ragadozó madár és a solymász kapcsolata különleges: nem önző birtoklásról, nem kényszerű szabadságvesztésről szól, hanem egymásra figyelő együttműködésről, felelősségvállalásról, hűségről és bizalomról. Ezek olyan érték, amelyeknek akár személyes kapcsolatainkban, vagy a nemzetek közötti összefogásban is hasznát vehetjük.

A háromnapos találkozó pénteken és szombaton solymász és lovas íjász bemutatókkal, lovagi játékokkal és agárfuttatással folytatódik Sümegen és Nagypáliban.

 

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóiroda