PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Európai vidékfejlesztési intézmények képviselői Magyarországon

  nyomtatási kép

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) 2012-ben felvételt nyert az Európai Vidékfejlesztési Intézmények Szövetségébe (AEIAR), a Szövetség idén Magyarországon tartja éves közgyűlését és az azt követő kétnapos tereplátogatást, melynek kiemelt témái között a magyar földbérleti viszonyok és a kisgazdaságok jövőbeni kilátásai szerepelnek.  A május 15. és 17. között megrendezett esemény keddi előestéjén V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket:

"Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként örömmel tölt el, hogy az elkövetkező napokban hazánk egy olyan összejövetelnek, tanácskozásnak és terepszemlének adhat otthont, amelyen az európai vidékfejlesztés iránt elkötelezett intézmények képviselői vesznek részt. Az pedig külön örömre szolgál, hogy 2012-es tagfelvételét követően, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2013-ban máris aktív közreműködőként és házigazdaként vehet részt ebben az értékes párbeszédben.

Az Európai Vidékfejlesztési Intézmények Szövetsége a vidéki Európa azon szereplőit tömöríti, akik közös értékek mentén, közös célokért dolgoznak. Ilyen célok a mezőgazdasági szerkezetek és a vidékfejlesztés tökéletesítése, valamint a vidéken élők élet-, munka- és környezeti feltételeinek javítása. Minél több ember, minél több szervezet és intézmény munkálkodik ugyanazon a célon, annál gyorsabban és jobban fog haladni ennek a célnak a megvalósítása. De van egy sokkal hatékonyabb felállás is annál, mint amikor sokan megyünk egyfelé. Az, amikor együtt megyünk egy irányba. Amikor nem csak egymás mellett haladunk, hanem összefogunk, és segítjük egymást az úton, közösen küzdjük le az akadályokat, és közösen tervezzük meg a jövőt.

Ehhez biztosít fórumot az AEIAR éves közgyűlése. A terepszemle pedig arra ad lehetőséget, hogy a vidéken élő emberek kihívásairól és igényeiről - idén kiemelten a magyar földbérleti viszonyokról valamint a kisgazdaságok helyzetéről is kihívásairól - ne kizárólag zárt ajtajú konferenciatermekben és íróasztalok mellett alkossunk véleményt, hanem személyes tapasztalatokra, valódi megismerésre alapozva alakítsuk ki az álláspontunkat, fogalmazzuk meg javaslatainkat.

Valaha a vidéken élők csak személyes ismerőseikkel, családtagjaikkal, közel élő sorstársaikkal vitathatták meg problémáikat és terveiket. Mai információalapú világunkban azonban ennél sokkal szélesebb körű együttműködésre és dinamikusabb kommunikációra van szükség. Az MNVH azon dolgozik, hogy ebbe a diskurzusba bekapcsolja a magyar vidék minden szereplőjét, az AEIAR pedig ugyanezt teszi a vidéki Európa teljes színterén. Biztos vagyok benne, hogy a magyar vidékhálózat hasznos tagja lesz ennek a nemzetközi együttműködésnek, és hogy a magyar vidékfejlesztés is értékes tapasztalatokhoz és tudáshoz jut majd a Szövetség által.

Egy magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály szerint mindenki olyan mértékig része egy baráti kapcsolatnak, egy családnak, egy közösségnek, amilyen mértékben energiát fektet be annak közös céljaiba. Nincs ez másként egy intézményhálózat, egy szövetség esetében sem. Önök, akik most itt vannak, azért lehetnek részesei ennek az együttműködésnek, mert egyforma intenzitással dolgoznak vidék jobbításán. Ehhez kívánok a jövőre nézve további jó egészséget, erőt és kitartást; az Önök előtt álló napokra pedig kellemes itt tartózkodást, hasznos és tartalmas időtöltést!"