PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Új funkciót kapott a régi épület: - kulturális programok a nagyegyházi Hangistállóban

  nyomtatási kép

Közel 65 millió forint nyert az óbarok-nagyegyházai Hangistálló Kulturális Rendezvényszervező Nonprofit Közhasznú Kft. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap falumegújítási pályázatán. A támogatást a 2009 óta kulturális rendezvényeknek otthont adó több mint százéves Batthyány-istálló felújítására fordították. Az új funkciót nyert régi épület így színvonalas közösségi és kulturális térként működhet, helyet biztosítva koncerteknek, kézműves táboroknak és ifjúsági programoknak. A felújított Hangistálló szombati megnyitóján a Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében V. Németh Zsolt államtitkár mondott köszöntőt:

"Kevés szomorúbb és értelmetlenebb dolog van egy üresen kongó, céltalan épületnél, amit pedig annak idején nagy gonddal építettetek. Szerencsére az emberek találékonyak, és kedves épületeiket idővel új funkcióval ruházzák fel. Ha körbenézünk Európában, számos varázslatos átalakulásra látunk példát. Gondoljunk csak a londoni Tate Modern múzeumra, aminek óriási kéménye jelzi, hogy az épülete valaha olajtüzelésű erőműként működött. Ma az egykori turbinák helyén modern művészeti alkotások láthatók. Vagy ott van a párizsi Musée d?Orsay [müzé dorszé], aminek egy korábban lebontásra ítélt vasúti pályaudvar ad otthont, s ma menetrendek helyett többek közt Van Gogh Önarcképe lóg a falán. De nem kell messzire mennünk, hiszen Budapesten, az egykori transzformátorházban, új minőségében a Trafó - Kortárs Művészetek Házában, ma színházi és táncelőadások futnak; a körmendi színház pedig a Batthyányak kastélyéba és lovardájába költözött be.

Úgy tűnik, a művészet múzsái előszeretettel szállják meg és lakják be az értékes, ám funkciójukat vesztett épületeket. Ez történt Nagyegyházán is a több mint 100 éves Batthyány-istállóval. Az épület, ami egykoron állatoknak adott lakhelyet, most komoly- és népzenei koncerteket, képzőművészeti alkotótáborokat, kézműves vásárokat fogad be a falai közé.

Azt azért tudni kell a múzsákról, hogy önmaguktól nem vesznek csak úgy be egy öreg épületet, ehhez segítségre van szükségük. Ezt a segítséget itt, Nagyegyházán, a Hangistálló Kft.-től és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaptól kapták meg. A Hangistálló Kft.-nek köszönhetően már 2009-ben beköltözhetett ide a kultúra, a falumegújításra fordítható támogatás segítségével pedig mostantól jobb körülmények között, színesebb programkínálattal várhatja vendégeit a Hangistálló.

Amikor a Nemzeti Vidékstratégiát fogalmaztuk, otthonos, élhető vidéki településeket és tevékeny, összetartó vidéki közösségeket képzeltünk el. Ennek érdekében a vidéki életminőség javításával próbálunk tenni, aminek fontos eleme az ellátás, az alapvető szolgáltatások biztosítása, a hivatal, az orvosi rendelő, a posta, a helyi közlekedés. De legalább ilyen fontosnak tartjuk a megőrzését, a féltő gondozását mindannak, ami meghatározza a helyi társadalom, a falusi közösségek identitását, együvé tartozását.

Erre leginkább a közösségi terek alkalmasak: az iskola, a templom, a művelődési ház. Hiszek abban, hogy ha egy településnek megmarad a temploma, iskolája, postája, orvosi rendelője, akkor a településen élőknek is megmarad a hite, a tudása, az összetartása és az ereje. Azonban Nagyegyházán mindez fordítva van. A falunak nincs se temploma, se faluháza, ami összefoghatná a kis közösséget. Ezért a helyiek meglévő összetartásukból és erejükből alakítottak ki maguknak egy igazán egyedi és különleges közösségi teret. Elismerésre méltó és példaértékű kezdeményezés.

Bízom benne, hogy az épület meghálálja a ráfordított munkát és törődést, és jól szolgálja majd a közösségüket."