PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Fejlesztés Káld kistérségben a vízminőség javításáért

  nyomtatási kép

A káldi kistérség települései - Borgáta, Duka, Egyházashetye, Kissomlyó és Káld - a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) forrásaiból ivóvízminőség-javító programra nyertek támogatást. A 144 millió forint összköltségű projektből 197 bekötés cseréje valósult meg a hálózatrekonstrukció során, a fejlesztésnek köszönhetően 2077 lakoshoz jut el jó minőségű, egészséges ivóvíz. A projekt pénteki záró rendezvényén V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

"Valamikor régen a görög gondolkodók úgy tartották, a víz az egész létező világ kezdete. A Biblia is hasonló tisztelettel beszél a vízről: azt mondja, ez az élet forrása, a megtisztulás eszköze, az újjászületés eleme. Mára azonban a hétköznapjaink magától értetődő tartozékának tekintjük. Olyannyira, hogy ma arra mondjuk, hogy a csapból is ez folyik, amit már nagyon ununk. Káld kistérségben a felelős önkormányzatoknak, valamint a Környezet és Energia Operatív Program támogatásának köszönhetően továbbra is természetes lesz, hogy a csapból víz folyik - méghozzá jó minőségű, egészséges ivóvíz.

Ennek a színtelen, szagtalan, bármikor elérhető éltető elemnek a jelenlétét sokszor észre sem vesszük, csak a hiánya tűnne fel. Mivel Magyarország világviszonylatban is kimagaslóan értékes termál-, gyógy-, és ivóvízbázisokat tudhat magáénak, könnyű megfeledkezni róla, mekkora érték a tiszta víz.

De ha szétnézünk a nagyvilágban, talán jobban megbecsüljük az adottságainkat. A Föld vízkészleteinek csupán 2%-a iható, öntözhető édesvíz, s ezt csökkenti a népességnövekedés, a klímaváltozás, a környezetszennyezés és a víz pazarlása. Egy ENSZ jelentés szerint a világon hatból egy embernek nem jut tiszta ivóvíz. A Közel-Keleten hét év alatt annyi édesvíz tűnt el, amivel meg lehetne tölteni a Holt-tenger medrét. Peruban, ahol az évi csapadék kevesebb mint 3 cm, egy óriási hirdetőtáblával fogják fel és szűrik meg a levegő páratartalmát, hogy ivóvizet nyerjenek.  Egyiptom és Etiópia között pedig folyamatos a feszültség a Nílus vize feletti osztozkodás miatt.

A történelem azt bizonyítja, az ókori folyamvölgyi kultúráktól kezdve, a Római Birodalom korán át, egészen napjainkig, hogy víz nélkül nincs civilizáció. Mostanra azonban eljutottunk odáig, hogy a mondat fordítva is igaz: civilizáció nélkül nincs víz. Azaz, ha nem tanuljuk meg a vizet civilizáltan kezelni, védeni, beosztani, nem fog korlátlanul a rendelkezésünkre állni az idők végezetéig.

A magyarországi ivóvízkészletek egyelőre meghaladják a jelenlegi és az elkövetkező évtizedekben várható fogyasztást. De hogy ez így is maradjon, figyelmet kell fordítani a vízkészletek mennyiségi és minőségi megőrzésére. Stratégiai feladat a vidéki környezetminőség és életminőség javítása is. Márpedig emberhez méltó életminőségről csak akkor beszélhetünk, ha biztosítjuk az egészséges ivóvízhez való egyenlő hozzáférést.

Ezért tűztük ki célként a Nemzeti Vidékstratégia Ivóvízminőség-javító programjában a szolgáltatott ivóvíz minőségének javítását és az ivóvízhálózat korszerűsítését. Ezért támogatta a Magyar Állam és az Európai Unió a vízminőség javítását Káld kistérségben is, aminek eredményeként Borgáta, Duka, Egyházashetye, Kissomlyó és Káld lakosai még hosszú ideig nyugodt szívvel nyithatják meg a csapot, ha megszomjaznak.

Az indiai kultúrában azt mondják, a víz mindenben benne van, és a vízben benne van minden. Ott van benne a történet, a káprázat, a mozgás - mint folyóban, de ott van az idő mélye, az állandóság és a nyugalom is - ahogyan az óceánban. Kívánom, hogy mindehhez járuljon hozzá minden megbecsüléssel elfogyasztott korty tiszta víz Káld kistérségben is!"