PROGRAMNAPTÁR
2024. július 14. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Bormúzeum nyílt Pázmándon

  nyomtatási kép

Megnyílt a pázmándi Bálint Borárium és Múzeum, a velencei-tavi és bioborok tárháza. A múzeumnak a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjának 9,5 millió forintos támogatásából felújított 200 éves dézsmapince ad otthont. A térség szőlőtermesztő, borkészítő hagyományait és kiváló helyi borait bemutató intézményt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át pénteken:

"A pázmándi dézsmapincének sikerült legyőznie az elmúlást, pedig megkörnyékezte már annak a szele. Mielőtt a Velencei-tavi Kistérség Idegenforgalmi Egyesülete meglátta benne a lehetőséget, nem tartozott már hozzá szőlő, megsemmisült az ajtaja is. Egy ajtó, ami a 200 éves történelemre, a helyi tradíciókra nyílott. Most újra megnyitjuk ezt az ajtót, s rajta keresztül láthatjuk a térség történelmi múlttal bíró szőlőtermesztő és borkészítő hagyományait.

A Bálint Borárium egykor a jezsuita rend dézsmapincéje volt, s mint ilyen, egy történelmi emlék. Mi már csak a tankönyvekből tudjuk, hogy egykoron a földesúrnak vagy földesúri jogokat gyakorló városnak a pincéjét hívták így, ahol a tizedként beszedett dézsmabort összegyűjtötték és tárolták. Arról is csak a lexikonok mesélnek, hogy ez a dézsmabor gyenge minőségű volt, mert a gazdák igyekeztek a legrosszabb borukat beszolgáltatni, s a legtöbb helyen ezeket a különböző fajtájú és színvonalú italokat öntögették össze, hígították fel vízzel, és mérték ki a földesúri kocsmákban.

De ahogy a szőlő halála is csak átváltozás, úgy a pázmándi történelmi dézsmapince sem tűnt el, csak átalakult. Ma már a legkiválóbb helyi borok gyűjtőhelye, a térség borászhagyományainak krónikása, találkozóhely a pázmándiak számára és kívánatos úti cél a térségbe érkező vendégeknek. Jól jelképezi azt, a amit vidékfejlesztési tárca gondol a magyar borvidékekről.

Számunkra ezek többek egyszerű árutermelő mezőgazdasági régióknál. Sokszor évszázados hagyományokkal rendelkező térségfejlesztési központok, a helyi identitás hordozói, melyek erős turisztikai vonzerővel bírnak. Olyan területek, amelyek támogatásával nemcsak a szőlész- és borászhagyományainkat őrizhetjük meg, de egyúttal gondoskodhatunk a természeti erőforrásaink védelméről, az épített és kulturális örökségünk ápolásáról, a helyi termékek piacra jutásáról és a helyi közösségek megerősítéséről.

A Bálint Borárium és Múzeum azt árulja el Velencei-tavi Kistérségről, hogy az itt lakók mindig jó barátságban éltek a földdel, és hogy megbecsülték a finom szőlőt, a jó bort. A térség jelenét azzal gazdagítja, hogy élővé teszi a helyi hagyományokat, megismerteti a helyi termékeket, tradicionális vidéki ételeket és helyi borokat kóstoltat. A település jövőjére nézve pedig az ígéri, egyre több látogató érkezik majd ide egy jót enni-inni, elmélyülni a térség múltjában, képzésen részt venni, aktívan kikapcsolódni vagy épp pihenni."