PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

A vidéket képviseli az MNVH új elnöke

  nyomtatási kép

Fontos, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnökének életútja a vidékhez kötődjön - jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az MNVH Tanácsának szerdai alsóörsi ülése előtt tartott sajtótájékoztatón, melyen bemutatkozott a szervezet új vezetője, Medgyassszay László.

V. Németh Zsolt kiemelte: az előző elnököt, Csatári Bálintot nem volt könnyű pótolni, de Medgyassszay László személyében olyan utódot találtak, aki méltón képviseli a vidéket. Az új elnök állatorvosként dolgozott, majd a rendszerváltáskor csatlakozott a MDF-hez, létrehozta a párt első falutagozatát, valamint részt vett a népfőiskola újraélesztésében is. 1993-ban földművelésügyi politikai államtitkárrá nevezték ki, nevéhez fűződik a falugazdász-hálózat megszervezése. Később az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagjaként dolgozott, és az oktatási-kulturális élet szervezésében is részt vett.

Az államtitkár emlékeztetett: a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a vidékfejlesztés társadalmasítását szolgálja.

Medgyasszay László elmondta: azért vállalta a felkérést, mert úgy látja, ez a kormány nemcsak beszél a vidékről, hanem tesz is érte. Az MNVH elnöksége felkészült, a hálózat jól szervezett, az ő feladata a megkezdett kiváló munka folytatása. Hangsúlyozta: javaslatot fog tenni a Tanácsnak arra, hogy elődje, Csatári Bálint munkáját nyilatkozatban köszönjék meg.

Mezőszentgyörgyi Dávid, az MNVH főtitkára ismertette a hálózat elmúlt évi eredményeit. A legfontosabb, hogy 2012-ben meghirdették a kisprojektek pályázatait, és 213 projektötletnek 370 millió forintot tudtak biztosítani. 50 kiemelt mintaprojektet is indítottak, melyekre 400 millió forint jutott. Ezek között van például a Vidék Mustra piac megrendezése, a Nagyapám Háza mesterinas képzés elindítása, vagy a kézműves stratégia kidolgozása.

A hálózat együttműködési megállapodásokat kötött a lengyel, a szlovák és a román társszervezetekkel, és beindultak a nemzetközi tapasztalatcserék is.

Kiemelte, hogy a hálózatnak már több mint nyolcezer tagja van, ebből kétezren tavaly csatlakoztak a szervezethez.

A 2011. szeptember 30-án alakult tanács az MNVH legfőbb érdekegyeztető, támogató és javaslattevő szerve, tagjait a vidékfejlesztésben érintett szakmai szervezetek, érdekképviseletek, LEADER helyi akciócsoportok munkatársai, a vidékfejlesztéssel foglalkozó tudományos kutatók és szakértők közül kérik fel.

A tanács évente ülésezik, idén Alsóörsön találkoztak a tagok. Mezőszentgyörgyi Dávid elmondta, azért választották a balatoni községet, mert a település közössége nyújtotta be a legtöbb pályázatot a projektötleti felhívásokra.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája