PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 25. péntek
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Borversennyel emlékeztek Darányi Ignácra Tasson

2013. április 29. 13:20:00  nyomtatási kép

A szőlő- és borkultúra helyi hagyományainak újjáélesztéséért, valamint a történelmi értékek, tradíciók ápolásáért megalakult tassi Darányi Ignác Borlovagrend hagyományteremtő szándékkal rendezte meg első borversenyét a település temetőjében nyugvó kiváló agrárpolitikus, Darányi Ignác halálának 86. évfordulója alkalmából. A "Darányi Ignác emlékére" eénezésű borversenyt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyititta meg vasárnap:

"A Darányi Ignác borlovagrend kezdeményezése Pilinszky János sorait juttatta eszembe: Ha körülnézel a pincében, gondolsz-e arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva? A szőlőből must lesz, a mustból bor. A szőlő ereje velünk marad, halálával kellett bevennie az időtlenséget. Minden borospince a halhatatlanság szigete - írja.

A Darányi Ignác emlékére rendezett borversenyre különösen igaz az, hogy a halhatatlanságot idézi meg. Hiszen elnevezésében a 86 éve elhunyt kitűnő agrárpolitikusra emlékezik, jelezve, hogy annak elvei és érdemei halála után is tovább élnek. Úgy gondolom, a borlovagok jobb névvel nem is fémjelezhetnék a tassi szőlő- és borkultúra hagyományainak újjáélesztését, mint a nagy megújító földművelésügyi miniszter nevével.

Mi, a Vidékfejlesztési Minisztériumban, a teljes, 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégia végrehajtási tervét neveztük el Darányi Ignácról, jelezve, hogy a hagyományainkra, történelmünkre alapozva szeretnénk megújítani a magyar vidéket.

A XX. század elején Darányi Ignác helyreállította a magyar vidék becsületét, és új szemléletével, újító intézkedéseivel elérte, hogy a magyar mezőgazdaság Európa élmezőnyébe tartozzon. A feladat, most, egy évszázaddal később, sem nem kisebb, de a magyar vidék nagyszerű természeti adottságaira és hagyományaira támaszkodva lehetséges.

Ezt ismerték fel Darányi-borlovagok, a tassi önkormányzat és helytörténeti egyesület, valamint a Dömsödi Borászati Kft. is. És arra is rájöttek, hogy az egyik legkiválóbb adottságunkat a magyar boroshordók rejtik. Ezért kérték meg Pilinszkyhez hasonlóan a Darányi-birtokokon gazdálkodó, a Darányi örökségre építő borászokat, hogy nézzenek körül a pincéikben, és mutassák meg a borversenyen, milyen kincseket őriznek a hordóikban.

Ahogyan Hamvas Béla írt, a borokban és szőlőkben tulajdonképpen szellemi olajok laknak. Egy palack bor ezernyi titkot rejt. Felidézi a tájat és a közösséget ahonnan érkezett, magában hordja a hagyományainkat, történeteinket - s a mai versenyre érkezett borok talán Darányi Ignác emlékéből, munkásságából, értékrendjéből is őriznek valamit.

Épp ezért azt gondolom, hogy a borban az igazság csak féligazság. A magyar borvidékek italairól ennél sokkal többet is elmondhatunk. Borban a múlt: a történelem, az emlékezet. Borban a jelen: az ünnep, a pillanat megélése. És borban a jövő: a remény, a lehetőség is."