PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 26. szombat
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

A legjobb virágkötők versenyeztek Szombathelyen

2013. április 15. 12:00:00  nyomtatási kép

A fiatal virágkötők XXIV. Savaria Floriadae versenye mellett idén a virágkötő Szakma Kiváló Tanulója Versenynek is a Szombathelyi Hermann Ottó Kertészeti, Környezetvédelmi, Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában rendezték meg április 9. és 14. között. A versenyek szombati eredményhirdetésén V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár méltatta a rangos megmérettetéseket és az azoknak otthont adó idén 50 éves intézményt:

"Irigyen tisztelek költőt és festőt, ki helyettem mutatja meg, hogy mi lakik mélyen a szívemben - énekelte Zorán. Azt gondolom, az írók, költők, festők és más művészek mellett a virágkötők is hasonló tiszteletet érdemelnek. Hozzájuk talán még gyakrabban fordulunk segítségért a hétköznapok és az ünnepek során, ha nem tudjuk szavakba önteni az érzéseinket.

Legyen szó a köszönet, a hála, a búcsú, a szeretet vagy a gratuláció kifejezéséről, a virágkötőkre mindig számíthatunk. Ahogyan a költő szavakat, a festő a színeket, úgy a virágkötő a már önmagában is sokatmondó virágokat fűzi csokorba, hogy elmondják helyettünk azt, amit érzünk. Ezúttal azonban a saját érzéseiket, gondolataikat és ötleteiket öntötték formába a virágkötő Szakma Kiváló Tanulója Versenyen és a Savaria Floriadae-n.

Ezért vártam izgalommal, hogy láthassam versenyzők alkotásait - és nem csalódtam. Az itt látható virágköltemények egytől-egyig méltók a verseny és a kiállítás különlegesen szép meghívójához, és az azon szereplő alkotás színvonalához. Sőt, talán felül is múlják azt különlegességükben, hiszen egyszeriek, múlandóak és megismételhetetlenek.

De nemcsak a míves meghívóhoz, az SZKTV elvárásaihoz és a XXIV. alkalommal megrendezett Savaria Floriadae hagyományaihoz méltók a szecesszió jegyében született versenyművek, de az idén 50 éves, patinás intézményhez, a Herman Ottó Szakképző Iskolához és Kollégiumhoz is.

A Herman Ottó Szakképző Iskola elegáns történelmi homlokzata mögött valódi élet és komoly munka zajlik. Olyan, amire 1963 óta folyamatosan számíthat és építhet a magyar vidékfejlesztés, ha kiváló szakemberekre van szüksége a környezetvédelem, a vadászat vagy épp a kertészet, s azon belül a dísznövénykertészet, a kertépítés, a virágkötés területén. Ez utóbbit, a kertészeti ágazatot, különleges figyelemmel kíséri és kiemelten támogatja a Magyar Kormány is, mint minden olyan területet, amely növeli a foglalkoztatottságot. A kertészet mint a magyar mezőgazdaság legintenzívebb, legnagyobb foglalkoztatási potenciállal rendelkező ágazata nagy hangsúlyt érdemel.

Azonban itt, az SZKTV és a Savaria Floriadae verseny eredményhirdetésén láthatjuk, hogy a virágkötő-, berendező virágkereskedők munkája nemcsak gazdaságilag hasznos, de szemet gyönyörködtető is. A szervezők, a tanárok és kiállítás vendégei számára nagy öröm, hogy a versenyzők nemcsak elméleti és gyakorlati felkészültségükről adtak számot az elmúlt napokban, de fantáziájukról, kreativitásukról és egyéniségükről is.

Itt meggyőződhetünk arról, hogy mind az SZKTV, mind a Savarai Floriadae versenyzői évről-évre felülmúlják magukat, s újra meg újra valami csodálatosat alkotnak. Azt hiszem, azért, mert hallgatnak az iskola névadójának tanácsára: Légy büszke arra, ami voltál, s igyekezz különb lenni annál, ami vagy.

Ez idén kiválóan sikerült, amiért külön gratulálok minden résztvevőnek, s kívánom, hogy a jövőben - akár egy újabb megmérettetésen, akár a dolgos hétköznapok során - ugyanilyen szépen sikerüljön helytállniuk!"

A virágkötő szakma legkiválóbb tanulói 2013 a szecessziójegyében készítették el alkotásaikat. Az első helyen Berdár Bernadett (Budapest), a másodikon Ivék Laura Anna (Budapest) végzett, a harmadik helyezést pedig Szabó Katalin (Szentes) érdemelte ki. A Savaria Foriadae-t idén Ivék Laura Anna nyerte meg, második lett a szombathelyi Baracska Tímea, harmadik helyen pedig Berdár Bernadett végzett.