PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Kerékpárút épült Szombathely és Táplánszentkereszt között

  nyomtatási kép

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata közel 95 millió Ft támogatást nyert a "Kerékpárral a 87-es főút Táplánszentkereszt - Szombathely közötti szakaszon" című pályázatával az Új Széchenyi Közlekedési Operatív Programjában. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai költségvetés támogatásával megvalósult beruházást pénteken adta át V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár:

"Célja van az utaknak, a nagyoknak és kicsiknek is. 1961-ben például, épp ezen a napon, egy űrhajó útjának az volt a célja, hogy a világon először embert repítsen a csillagok közé. Több mint félévszázaddal Jurij Gagarin utazása után a Táplánszentkereszt és Szombathely között megépült kerékpárútnak itt, lent a földön, talán kisebb, de az érintettek számára ugyanolyan fontos célja van: megteremteni a biztonságos és környezetkímélő közlekedés lehetőségét a Táplánszentkeresztről Szombathelyre és a Szombathelyről Táplánszentkeresztre kívánkozóknak.

A Magyar Kormánynak is célja van azzal, hogy az Új Széchényi Terv keretében támogatja a vidéki települések kerékpárhálózatának fejlesztését. Célja, hogy környezettudatos közlekedésre sarkallja az embereket, hogy támogassa az aktív pihenést, hogy turisztikailag vonzóbbá tegye a magyar vidéket. De az infrastruktúrafejlesztésekkel mindenekelőtt az a célja, hogy élhetővé, biztonsággá, kényelmessé és minőségivé tegye a vidéki életet.

A táplánszentkeresztiek számára nem újdonság a kerékpáros életmód. Pontosan tudják, hogy két keréken milyen gyorsan, olcsón, kényelmesen tudják elérni céljukat, legyen az óvoda, iskola vagy épp egy baráti összejövetel helyszíne. Arról sem kell nekik előadást tartani, hogy milyen hatással van a kerékpározás az állóképességükre, rugalmasságukra, egészségükre - hiszen tapasztalják magukon. Ami viszont újdonság, hogy mától nyugodtan ülhetnek nyeregbe, és nyugodtan engedhetik biciklire pattanni a gyermekeiket is - mert mostantól az országút mellett is jó körülmények között, biztonságosan haladhatnak.

Kívánom, hogy az új, jó feltételek mellé szép idő is társuljon, s hogy olyan alkalom is adódjon bőven, amiért érdemes lesz biciklire szállni. Kívánom egyúttal, hogy ahogyan a biciklivel útnak indulók, úgy Táplánszentkereszt közössége is könnyen és gyorsan elérje céljait. S ha elérte őket, tűzzön ki újakat, amikért újra érdemes "nyeregbe szállni", mert ahogyan Albert Einstein mondta: Az élet olyan, mint a kerékpározás. Állandóan mozgásban kell lennünk, hogy egyensúlyban legyünk!"