PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 26. szombat
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Légszennyezettség-vizsgáló mérőállomás Szentgotthárdon

2013. április 15. 09:00:00  nyomtatási kép

Légszennyezettséget vizsgáló automata mérőállomást helyeztek üzembe pénteken Szentgotthárdon. A korszerű mérőműszereket magában foglaló konténert a Széchenyi István Általános Iskola udvarán helyezték el, néhány száz méterre a magyar és osztrák üzemekből álló kétoldalú ipari parktól.

A létesítményt V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára adta át, aki köszöntőjében hangsúlyozta: a mérőállomás telepítésére egy Ausztriával közös, határon átnyúló együttműködési program keretében került sor, amelynek köszönhetően Szombathelyen és Mosonmagyaróváron is átadnak egy hasonló mérőállomást, valamint korszerűsítik a sarródit.

V. Németh Zsolt szólt arról, hogy a szentgotthárdiakat érzékenyen érintette az állampolgári jogok biztosának jelentése, amely éppen a környezeti ártalmakkal és a lakosság egészségi állapotával kapcsolatban fogalmazott meg aggályokat. Az államtitkár szerint megnyugtatóan eloszlathatja az aggodalmakat, hogy a próbaüzem ideje alatt végzett mérések adatai szerint Szentgotthárdon kiváló a levegő minősége.

Buday Zsolt, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója köszöntőjében elmondta: korábban a nyugat-dunántúli régióban a levegő tisztaságának mérése nem volt megfelelő, a térség mérési szempontból "fehér foltnak számított". Éppen ezért volt szavai szerint nagy jelentősége a pályázati lehetőségnek, amelyet kihasználva a magyar és osztrák közös projekt több mint 2,6 millió eurós, 85 százalékos támogatásban részesülhetett.

A Szentgotthárdon telepített műszerekkel folyamatosan mérhetik a levegőben lévő gázok és szennyezőanyagok mennyiségét, a szállóport és a meteorológiai paramétereket is. A szállóporból vett mintákból kimutathatják például a nehézfémeket és szénhidrogén vegyületeket is.

Forrás: MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája