PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Megnyitott a Kopácsi Füves Porta Vendégház

  nyomtatási kép

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap turisztikai tevékenységek ösztönzésre szolgáló pályázati forrása segítségével újították fel azt a csempeszkopácsi ingatlan együttest, amely Kopácsi Füves Porta néven a Falusi Turizmus Országos Szövetségének négy napraforgós besorolását érdemelte ki. A közel 10 millió forintos (60 százalékos) támogatással kialakított vendégházat és lovas portát V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár avatta fel pénteken:

"Elkezdődött április, az a hónap, ami a latin aperire, megnyitni szóról kapta a nevét. De a borús időjárás miatt mostanában mégis inkább csukunk, mint nyitunk. Becsukjuk az ajtót, ablakot, begomboljuk a kabátot. Ilyenkor különösen szívmelengető érzés, hogy az ország egyik csücskében fittyet hánynak a rossz időre, és azt teszik, amire a hónap neve buzdít: nyitnak. Egy új vendégházat.

A tulajdonosok számára ez egy siker, a kitartó munka gyümölcse, egy álom megvalósulása. A leendő vendégek számára egy új lehetőség: üdülésre, kikapcsolódásra, szórakozásra, időutazásra. De a magyar vidék számára talán még többet jelent egy ilyen megnyitó. Azt jelzi, hogy a vidék kezdi visszanyerni becsületét, vonzerejét, felismeri értékeit, és megtalálja a helyét napjainkban is.

Egy eredeti falusias épületen nemcsak az idő vas fogának a nyomait lehet felfedezni. Aki értőn figyeli, észreveheti benne különleges értékeit: egy szép kidolgozású ajtót, egy hagyományos kemencét. Innen már csak egy lépés, hogy meglássuk benne az új jelentőségeket is: a zöldségtárolóban a borospincét, az udvarban a lovaglás helyszínét.

Így tett a Horner Kft. is, és elképzelésük mögé örömmel állt oda az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap, hiszen a falusi turizmus a vidéki gazdaság több lábon állásának egyik fontos pillére, ami tevékenységein, szolgáltatásain keresztül szinte minden agrárágazathoz kapcsolódik. Igazi kitörési lehetőséget jelenthet a vidéki települések számára. Továbbá - ahogyan ezt a Nemzeti Vidékstratégiában is megfogalmaztuk - közös érdekünk a szellemi, épített és tárgyi örökségünk védelme és gondozása, az értékein adta lehetőségeink legjobb kihasználása.

A magyar vidék egyik legszebb szellemi-kulturális öröksége a vendégszeretet, a vendégvárás, a vendéglátás hagyománya. Bizonyítja ezt a számtalan vendégeskedésről szóló mondásunk is. Lágy kenyérrel várja a vendégét - mondják a szíves vendéglátóról. Kivették a kerekét - mondják a vendégről, akit jó szívvel marasztalnak. De a szájára vette a nép a rossz házigazdát is. Olyan, mint a bodosi lakodalom - mondták, ha nagyon ki volt számolva az étel. Volt minden, mint a dorozsmai lakodalomban, csak kínálás nem - jegyezték meg, ha sajnálták az enni-, innivalót. Se nem árt, se nem használ, mint a drégelyi vendégség - maradt fenn a fösvény vacsoráról.

Bízom benne, hogy a csempeszkopácsi vendéglátás is olyan híres lesz, hogy szólások születnek róla, de - a fentiekkel ellentétben - mind elismerően szól majd a Kopácsi Füves Porta vendégszeretetéről."