PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Megoldódott Püspökmolnári szennyvízkezelése

  nyomtatási kép

Az Új Széchényi Terv támogatásából oldották meg a szennyvízelvezetést és -tisztítást a Vas megyei Püspökmolnáriban A szennyvízelvezető hálózat és a szennyvíztisztító telep 430 millió forintból készült el, a létesítményt a csütörtöki projektzáró rendezvényen avatták fel V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár részvételével.

Az államtitkár az alábbi szavakkal gratulált a beruházáshoz:

"Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként, országgyűlési képviselőként ma már nem egyszerűen haza jövök, amikor a Nyugat-dunántúli Régióba, a Vasi kistérségbe indulok. A látogatásaimnak legtöbbször célja, feladata van. Van, amikor a problémákról, nehézségekről tárgyalok a térség vezetőivel és lakóival, de a maihoz hasonló különleges alkalmakkor ünnepelni, gratulálni jövök egy település fejlődéséhez.

Ahogyan a magyar vidék kezd újra magára találni, egyre több van az utóbbi, ünnepi alkalomból, és egyre inkább bízom abban, hogy minden további gond és tennivaló megvitatása is egy-egy megoldáshoz, sikerhez vezet majd. Csakúgy, mint ma Püspökmolnáriban, amikor is a szennyvízelvezetés és -tisztítás kérdése már nem megoldandó feladat többé, hanem egy sikerrel véghezvitt fejlesztés.

Amikor a községük címerére nézek, a vízimalomkerék eszembe juttat egy mondást: Az élet egy malomkő. Egyedül tőlünk függ, hogy felőröl-e vagy megcsiszol.  Ha pedig Püspökmolnári történetét vizsgálom, igazolva is látom ezt a gondolatot. Ezt a közösséget nem őrölték fel a gondok, a megpróbáltatások. Épp ellenkezőleg, megcsiszolták, sőt összecsiszolták, ahogyan annak idején Molnárit, Szenttamást és Püspökit. Ahogyan a közösség csiszolódott, úgy épült, szépült a település is. Fejlődése ma egy fontos állomáshoz érkezett: a szennyvízprojekt lezárásához.

Aktuálisabb nem is lehetne ez az eredmény, mint most, néhány nappal a víz világnapja után.  Fazekas Sándor miniszter úr a világnap alkalmából arra hívta fel a figyelmet, hogy víz nélkül nincs civilizáció. Ezt igazolja a történelem az ókori folyamvölgyi kultúráktól kezdve, a Római Birodalom korán át, egészen napjainkig. Mostanra azonban eljutottunk odáig, hogy a mondat fordítva is igaz: civilizáció nélkül nincs víz. Azaz, ha nem tanuljuk meg a vizet civilizáltan kezelni, nem fog az idők végezetéig korlátlanul a rendelkezésünkre állni.

Vízkészletünk fenntartható, felelős kezelésének pedig egyik kulcseleme épp a szennyvízelvezetés és a szennyvíztisztítás. Ezért soroltuk a Nemzeti Vidékstratégiában is az elsődleges fontosságú feladatok közé a vidéki térségek szennyvízkezelését. Egyrészt szeretnénk minden vidéken élő számára élhető, komfortos lakóhelyet biztosítani, s ehhez ma már ugyanúgy elengedhetetlen a csatornázás, mint a víz- vagy az áramellátás. Másrészt a szennyvizek elvezetése és tisztítása egy tágabb perspektívából is fontos: a közegészségügy és a környezet védelmében alapvető jelentőségű, s mint minden infrastrukturális fejlesztés, hozzájárul a gazdaság fellendüléséhez, az idegenforgalmi vonzerő növeléséhez.

Kívánom, hogy mindezek az előnyök rövid időn belül járuljanak hozzá Püspökmolnári fejlődéséhez is."