PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Elkészült a népi kézműves stratégia

  nyomtatási kép

A Nemzeti Vidékstratégia részeként elkészült a népi kézművesség stratégiája. A hagyományos kézműves szakmák helyzetét, problémáit áttekintő és azokra megoldási javaslatokat megfogalmazó dokumentumot csütörtökön mutatták be a Hagyományok Házában, Budapesten.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta: a népi kézművesség fontos identitásképző művészeti tevékenység, de jelentős gazdasági vetülete is van, ezért a stratégia gyakorlatba való átültetését mindkét tárca figyelemmel kíséri.

V. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy a népi kézművesség mára a magyarság szellemi örökségének része, kulturális identitásának kifejezője lett, noha egyre kevésbé van jelen a mindennapi használatban és az előállítás is egyre inkább áttevődik a városokba.

Halász János arra hívta fel a figyelmet, hogy rövidesen minden megyében létrejön a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet módszertani hálózata, amely a népi kézművesség stratégiájának gyakorlatba való átültetésében is szerepet kap.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője felidézte: 2012 szeptemberében kapták a megbízatást a stratégia elkészítésére, ehhez partnerként bevonták a Népművészeti Egyesületek Szövetségét és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetséget. A 700 oldalas helyzetelemzés és a 200 oldalas stratégia elkészítésén összesen 12 civil szervezet és 55 szakértő dolgozott.

A Mesterségem címere - A használható hagyomány, a népi kézművesség stratégiája című anyag célja a mára visszaszorult népi kézművesség és népművészet megújítása, a hagyományos mesterségek fennmaradásának, a felhalmozott szakmai tudás továbbadásának elősegítése, ezen keresztül a települési közösségek szerveződésének, a helyi gazdaság megerősödésének ösztönzése - közölte.

Beszprémy Katalin beszámolója szerint felmérték többek között a szakmák helyzetét, gazdasági és jogi környezetét, a vásárokon, fesztiválokon való részvétel nehézségeit, a népi kézművességgel foglalkozó intézményrendszert és a falusi turizmushoz való kapcsolódás lehetőségeit, valamint áttekintették a külföldi és hazai jó példákat, gyakorlatokat.

A szakember kiemelte a hagyományos cigány mesterségekről készült elemzést, rámutatva: a cigányság felemelkedésében saját kultúrája igen sokat segíthet.

A megfogalmazott célok között szerepel a segítő jogszabályi és adózási környezet kialakítása, a hagyományismeret és a kézműves szakmák elhelyezése az oktatási rendszerben, a minősített népművészeti, kézműves termékek árusításának szabályozása a fesztiválokon, vásárokon. A stratégia szerint javítani kell a közösségi színterek - alkotóházak, szakiskolák, nyitott műhelyek - működési feltételeit és szükség lenne egy helyi termékeket forgalmazó bolthálózat létrehozására, valamint az alapanyag-termelés megkönnyítésére.

A http://umvp.kormany.hu/videkfejlesztesi-mintaprojektek honlapon olvasható dokumentum egyebek mellett arra is rámutat, hogy a kézművességet hangsúlyosabban kell megjeleníteni a falusi turizmusban és hasznos lenne a kézművesek bevonása a települések arculatának kialakításába.

Forrás: MTI

Fotó: Pelsőczy Csaba