PROGRAMNAPTÁR
2024. július 14. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Már 335 korszerű közösségi teret adtak át

  nyomtatási kép

Már 335 településen működik korszerű Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT). A felújítás és a korszerűsítés azonban csak az első lépés volt: kezdetét vette az a nagyon összetett folyamat, amelynek célja a helyi közösség és a helyi gazdaság együttes fejlesztése, a falusi élet minőségének javítása - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az IKSZT-k működtetőinek, munkatársainak szervezett országos szakmai találkozón, kedd, a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

A közösségi terekben a jövőben azok a fórumok, tájékoztató rendezvények lesznek a legfontosabbak, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a helyi gazdaság- és közösségfejlesztéshez - emelte ki az államtitkár. A vidéki boldogulás kulcsa ugyanis a munkahelyteremtés, ami nemcsak a kormányzat feladata, fontos szerepük van ebben a helyi közösségeknek is.

V. Németh Zsolt a rendezvényen köszöntötte az év vidékfejlesztő közösségének választott Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár vezetőjét, Ramháb Máriát, aki munkatársaival mintaszerűen újította meg közel 70 település közösségi terét, és példaértékűen működött együtt az IKSZT-kkel az új könyvtári koncepció megvalósításában.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a konferenciát szervező Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója hangsúlyozta: több mint egymillió ember életét teszi könnyebbé az országban működő 335 IKSZT, és a közeljövőben még csaknem ugyanennyi intézmény nyithatja meg kapuit. A szakmai nappal abban szeretnének módszertani segítséget nyújtani a működtetőknek, hogy milyen tartalommal töltsék meg a közösségi tereket. A NAKVI 2009 óta működik IKSZT módszertani központként, a feladatai időközben kibővültek: az intézet végzi például a szakmai beszámolók ellenőrzését, híreket, hasznos információkat bemutató honlapot működtet és közösségi animátori képzést is indít. 

Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek a kistelepüléseken nyújtanak változatos információs és közösségi szolgáltatásokat, programokat a közösségfejlesztés, a kulturális fejlesztés és a vidékfejlesztés céljainak elérése érdekében. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásának köszönhetően összesen 635 település régi művelődési házában vagy elhanyagolt épületében nyílhat modern közösségi és szolgáltató tér.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája