PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

25 ezer kisdiák vetheti bele magát a kertészkedésbe

  nyomtatási kép

Idén négyszáz általános iskola csaknem 25 ezer diákja ismerkedhet a kertészkedés alapjaival a Vesd Bele Magad! Programnak köszönhetően. A Vidékfejlesztési Minisztérium mintegy 8 millió forinttal, az utánkövetéshez kapcsolódó kiadványok, rendezvények támogatásával segíti a kezdeményezést - jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.

Kesjár Kamilla, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) társelnöke, a program szervezője elmondta, a tavalyihoz képest 17%-kal nőtt a jelentkezők száma. 2013-ban 150 városi és 244 falusi iskola jelentkezett a programba, és intézményenként átlagosan 63 csomagot osztanak ki a szervezők. Idén a csomagokba a zöldborsó, a retek, a sárgarépa és a hagyma mellé kapor és csemegekukorica is kerül, továbbá az iskolák csapadékmérőt és termesztési naplót is kapnak. A szervezők arra biztatják a gyerekeket, hogy mérjék, mekkora termésük lett, erről az akció weboldalán statisztikákat tesznek majd közzé, így a diákok összehasonlíthatják az eredményeket, és a mezőgazdaság több oldalát is megismerhetik.

Kiemelte: a Vesd Bele Magad! önkéntes alapú, a program koordinációját segítő 394 pedagógus külön juttatások nélkül vállalta a részvétellel járó feladatokat.

Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke elmondta, a gyerekek március 12-ig fogják megkapni a csomagokat, az első adagot március 1-jén egy karcagi általános iskola diákjai vehetik át Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől.

Hozzátette: a program honlapját, a http://www.vesdbelemagad.hu-t/ áprilistól életmódportállá bővítik, amelyre a mezőgazdaságról és az egészséges életmódról szóló információkat töltenek majd fel, ezzel tartva fenn egész évben az érdeklődést a kezdeményezés iránt.

A sajtótájékoztatón a Vesd Bele Magad! támogatói, az OTP Bank, a Nitrogénművek Zrt. és az AGRO.bio Kft. képviselői egyaránt hangsúlyozták, hogy a program szemléletformáló és közösség összetartó erejét tartják az akció legnagyobb értékének, amelybe érdemes befektetni.

A 2011-ben elindított Vesd Bele Magad! Program célja, hogy minél több gyermek ismerje meg játékos formában a növénytermesztést, szeresse meg a saját maga által megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket, és tanulja meg értékelni a helyben előállított termékeket. Az akcióba bekapcsolódó iskolák vetőmagcsomagot kapnak, a magokat a kis kertészek a saját otthoni, vagy az iskola által biztosított közös kertben ültethetik el.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Fotók: Pelsőczy Csaba