PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Határon átnyúló Leader-tapasztalatok

  nyomtatási kép

Egy ausztriai LEADER szervezetet látogatott meg február  22-én V. Németh Zsolt államtitkár.

 A stájer régiós vezetőkkel megbeszélést folytatott Feldbachban  a hasonló programok hazai és kinti tapasztalatairól, és a két ország Leader szervezetei közti határon átnyúló együttműködéséről.

A stájerországi vulkán föld Leader társulás a regionális hálózati partnerek révén információs és kapcsolattartó központot  működtet  a központjában Feldbachban.  A társulás vezetője tájékoztatást adott arról, hogy a regionális projektek, a gazdaságfejlesztésen túl  kulináris, kézműves és megújuló energia, természetes életmód  témakörökben mutatják a legnagyobb előrelépést.

V. Németh Zsolt meglátogatott egy helyi termékeket előállító családi vállalkozást, melyben kisüzemi sertéstenyésztés mellett speciálisan-17 hónap alatt- érlelt sonkát készítenek hét termelő együttműködésében. Ugyanitt helyi termék boltot is üzemeltetnek, és Buschencrankot- házi vendélátóhelyet- is működtetnek. Itt tartják nyaranta  legnagyobb osztrák sonkafesztivált is ahol bemutatják a legnagyszerűbb Vulkánlandi finomságokat. A sonkakészítő gazdák sokrétű filozófiával készült kifinomult sonkakészítményei nemcsak az osztrák ínyenceket, de a messzebbről érkezőket is várják.

79 osztrák önkormányzat,  a két megye Feldbach - Radkersburg, Fürstenfeld és Weiz alkotják a régió stájerországi vulkán LEADER régiót.   Egyedülálló és példaértékű  az az együttműködés melynek keretében a régió elkötelezte magát , hogy közösen  formálják a térség jövőbeli életképességét . Az ott élő felelős polgárokbevonásával  a fejlesztési terv integrálja  a gazdaság, az ökológia és a területeit  és erősíti a közösségi összetartozást.  Ez a térség néhány évtizeddel korábban még  Ausztria legfejletlenebb régiójának számított, mára a tizenkét éve indult együttműködés sikerének köszönhetően  megszűnt az elvándorlás és mind turisztikailag mind gazdaságilag  az ország legfejlődőképesebb vidéke.