PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

A PNH beruházásai során nagy hangsúlyt fektet a zöld gazdaságra

  nyomtatási kép

Felavatták Vasváron  a PNH Kft. új építésű 4 ezer négyzetméteres üzemcsarnokát. A fejlesztéssel a cég immár 150 főt foglalkoztat, csökkentve ezáltal a Hegyháton a munkanélküliséget.

- 2012. januárjában ünnepeltünk ugyanitt csarnokbővítést, azt kívántam akkor, hogy az egy legyen a fejlesztések sorában. Alig telt el egy év, és egy új üzemcsarnokot avatunk hegesztőrészleggel, innovatív technológiát hordozó lézerberendezéssel - mondta  V. Németh Zsolt államtitkár az avatáson.

- 2012 januárjában ünnepeltük a PNH KFt. üzemcsarnok-bővítését. Akkor azt kívántam a vállalkozás vezetőinek és dolgozóinak, hogy az akkori fejlesztés csak egyike legyen az előttük álló számtalannak. És valóban, alig több mint egy év elteltével újra itt állunk, hogy egy újabb fejlesztést adjunk át. Úgy tűnik tehát, hogy a PNH Kft.-nél maga a változás, a haladás, a fejlődés az, ami állandó. A fejlődésnek vannak objektív mutatói: számok, statisztikák, táblázatok, grafikonok. De nekem ugyanolyan fontosak a haladás jelképes mérföldkövei, a szalagátvágások is.

Ezek az ünnepi gesztusok sok mindent eszünkbe juttatnak. A szalagátvágás felidézi azt a pillanatot, amikor a célba érkező maratoni futó átszakítja a célszalagot. Hiszen most is egyfajta célba érkezésről beszélünk: a 2012 májusában kezdődött munkafolyamat sikeres lezárásáról.

A szalagátvágás ugyanakkor emlékeztet egy ajtó, egy kapu kinyitására is, ami által szabad út nyílik valami új előtt - esetünkben az új technológia, a modernebb munkakörnyezett, a precízebb munkavégzés előtt.

Továbbá az ünnepi szalag átvágása felidézi az ajándék kibontásának mozzanatát is. Azt a pillanatot, amikor meglátjuk, hogy mit rejt az ígéretes csomagolás: ezúttal elégedett ügyfeleket, több munkahelyet, bővülő piacot és - mindezek által - a térség fejlődését.

Végül ne felejtsük el, hogy a szalag, amit átvágunk, nem akármilyen: nemzeti színű. Ez emlékeztet arra, hogy a mostani fejlesztés nemcsak a PNH Kft.-nek, nemcsak Vasvár vonzáskörzetének fontos. Ezért áll oda a vállalat fejlődése mögé a Magyar Kormány és az Európai Unió is az Új Széchenyi Tervvel, belátva, hogy ahhoz, hogy hazánk ismét a régió vezető, erős állama legyen, mindenekelőtt a munkahelyek megőrzésére, és új munkahelyek létrehozására van szükség; tartós gazdasági növekedést pedig a hazai kis- és középvállalkozások támogatásával biztosíthatunk.

Hogy ezt a növekedést napjainkban épp Vasváron láthatom, az mind a térség országgyűlési képviselőjeként, mind vidékfejlesztésért felelős államtitkárként örömmel tölt el, és azt kívánom, hogy a jövőben is számos ünnepi szalagátvágás hívja fel a figyelmet a vasvári térség fejlődésének újabb állomásaira.

Polgármesterként a fél karomat odaadtam volna egy ilyen beruházásért. Nagy ajándék ez itt - köszönet Martin Mitterhumer cégvezetőnek -, Vas megyének abban a részében, ahol a legaggasztóbbak a foglalkoztatási adatok. Ha túl akarjuk élni a válságot, új technológiák után kell nézni, sokak szerint ez a zöld gazdaság. Azért bízom a PNH-ban, mert olyan termékeket gyárt, amelyek ebbe a körbe tartoznak. Kandallói, kazánjai az energiahatékonysághoz és a klímavédelemhez is hozzájárulnak.

Martin Mitterhumer  cégvezető elmondta: üzleti partnereinek visszajelzései szerint ezek a termékek megállják a helyüket a nemzetközi piacon, a megrendelések mennyiségét is felemelték. Megkezdték további fémszerkezetek gyártását: liftalkatrészeket és erőgépek számára üzemanyagtartályokat készítenek. A beruházás 484 millió forint volt, az új Széchenyi terv több mint 110 millió forintos támogatásával. Az új  csarnokban működő lézervágó technológia 30 százalék energiát takarít meg, és nem csak vas-, hanem réz-, bronz- és alumíniumlemezt is tud vágni.

Kovács Tilda polgármester a térség számára megvalósult álmot üdvözölte, míg Kovács Ferenc megyei elnök a cégvezetőben azt az embert, aki mert nagyot álmodni.

 

(VN nyomán)