PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Tárcaközi bizottsági ülést tartottak Őriszentpéteren

  nyomtatási kép

Budai Gyula államtitkár vezetésével Őriszentpéteren  az Őrségi Nemzeti Park  Siskaszeren lévő  épületében  tartott kihelyezett ülést szerdán a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság. Az ülés nyilvános volt és nagy sajtóérdeklődés kísérte. Ez nem is csoda, hiszen július 1-től, a hatályos jogszabályok alapján, akár 1-5 év közötti börtönbüntetést is kaphat az, aki zsebszerződésben érintett, azt elősegíti,  eltűri.


- Nem véletlenül vagyunk éppen itt, Őriszentpéteren - kezdte Budai  Gyula, mint levezető elnök.  - Ugyanis a zsebszerződések tekintetében az Őrség az egyik legfertőzöttebb terület. Ebből következik, hogy itt kell legelébb rendet rakni, alkalmazva a törvény erejét. Idén kétmilliárd forintot biztosít a kormány a nemzeti parkoknak, hogy folytassák a feltételezhetően zsebszerződéssel érintett természetvédelmi területek kisajátítással történő birtokbavételét. Az előzetes keretfelosztás alapján ebből a leginkább érintett Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság egymilliárd forintban részesül -  jelentette be.

Ezt követően V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, a térség országgyűlési képviselője  szólalt fel.

- Van remény arra, hogy megszűnik az eddigi áldatlan állapot. Azon vagyunk, hogy védjük a hazai gazdák és gazdálkodók érdekeit, a magyar  földet. Jól látható az a vonulat, amely most bontakozik ki földügyben, s amely hivatott letörni mindenfajta spekulációt. A zsebszerződések mellett szintén itt, a megyében tesszük  rendbe az országban elsőként  az osztatlan közös tulajdon témakörét. A harmadik elem pedig a földhasználati bejelentési kötelezettség. E hármas  így, együtt jogtiszta viszonyokat teremt az agráriumban.

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár felszólalásban a kérdéskör jogi oldalát világította meg.  
- Az országgyűlés elfogadta, így   négy hónap múlva életbe lép az a törvény, amely szankcionálja a jogellenes földszerzést.  E dátum után nagy  szigorral lép fel a hatóság mindazok ellen, akik zsebszerződésben érintettek. Vizsgálja az ügyészség, a bíróság, hogy lehet-e, kell-e tovább szigorítani a tényállást. A tárca erre nyitott. Fontos, hogy akit kár ér a zsebszerződések  tekintetében,  az   bírósági úton  nem  orvosolhatja sérelmét - mondta.

Az ülésen   felszólalt  Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott,  aki elmondta: 46  ügyben folytatnak eljárást, főleg  az Őrség érintett. Markovics Tibor igazgató  a nemzeti parkos kisajátításokról szólt, míg  Póczik István,  a megyei agrárkamara átmeneti  elnöke  határozott fellépést sürgetett.

 

(VN nyomán)