PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Vidékfejlesztés a társadalmi felzárkóztatás szolgálatában

  nyomtatási kép

"A társadalmi felzárkózás a vidékfejlesztés területén" címmel rendezett szakmai napot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A találkozó célja az volt, hogy a közigazgatásban dolgozók és a szociális földprogram kapcsán érintett önkormányzatok megismerjék azokat a programokat, amelyeket a két tárca a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása érdekében indított.

A megnyitón V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta: a szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem Magyarországon alapvető társadalompolitikai kérdés. A leszakadó rétegek, térségek felzárkóztatásában hazánk meghatározó szerepet szán a foglalkoztatás bővítésének, de más területeken is fel kell lépnünk: biztosítanunk kell, hogy a vidéken élők megfizethető, magas minőségű szolgáltatásokat érjenek el, és harcolnunk kell a hátrányos megkülönböztetés és a kirekesztés ellen. A legfontosabb kérdés, hogy hogyan tudjuk mozgósítani a helyi erőforrásokat az esélyegyenlőség megteremtése érdekében.

Az államtitkár kiemelte: a következő programozási időszakban a vidékfejlesztés egyik hangsúlyos eleme lesz a szegénység elleni küzdelem. Látnunk kell, hogy míg Nyugat-Európában a szegénység inkább a városokhoz kötődik, a keleti blokkban a vidékhez, ezért ennek megfelelően kell alakítani a programokat. A jövőben nagyobb hangsúlyt kapnak majd a közösségvezérelt helyi fejlesztések, amelyek az összetett problémák megoldásának jó eszközei. Egyúttal elengedhetetlen, hogy a helyi közösségekben az önkormányzatok mellett a civilek és a vállalkozók nagyobb súllyal legyenek jelen.

V. Németh Zsolt elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban milyen intézkedésekkel járult hozzá a vidékfejlesztési tárca az esélyegyenlőség megteremtéséhez. Példaként említette, hogy a VM által irányított Darányi Ignác Terv pályázatain nagyobb eséllyel indultak azok a pályázók, akik a munkaerőpiacon hátrányban vannak, így a nők, a romák és a csökkent munkaképességűek. Pluszpontot kaptak azok, akik hátrányos helyzetű térségből pályáztak, és több pont járt a munkahelyteremtő beruházásoknak is. 

A minisztérium egyik jelentős programja volt az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek kialakítását segítő pályázat. Ezekben a modern közösségi házakban a vidéki lakosok az életminőségüket javító szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá. A 635 nyertes pályázó között négy roma szervezet is lehetőséget kapott egy modern közösségi és szolgáltató tér létrehozására - ismertette az államtitkár. Továbbá megemlítette a tárca kiemelt projektjeit, amelyek a háztáji gazdálkodást népszerűsítik.