PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Vas Megyei Vadászbál

  nyomtatási kép

Szombaton rendezték meg a hagyományos megyei Vadászbált a büki Fürdő Étteremben. A 440 vendéget a karintiai barátokkal kiegészült Vas Megyei Vadászkürt Egyesület sorfala várta, szórakozásukról pedig Koós János, Dékány Sarolta, majd Percsák zenekar gondoskodott az est folyamán. A bálozókat V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte:

"Azt mondják: vadász sokszor fárad, halász ritkán száraz.  Ami a ma estét illeti, ez egy olyan ritka alkalom, amikor a vadászok pihenhetnek, s a halászoknak is legfeljebb a torka az, ami nem marad szárazon. Vagy ha el is fárad némelyikük, azt legfeljebb a táncban teszi.

A vadászok számára tehát a vadászbált a bálozás teszi különlegessé, nekünk, kibiceknek, azonban maguk a vadászok. Mert ritka alkalom az, amikor ennyi vadásszal lehetünk együtt, egy helyen, úgy, hogy közben nem kell csöndben lenni, s nem kötelező feszülten figyelni.

Én nagyon megbecsülöm az ilyen alkalmakat, mert a saját legnagyobb vadászteljesítményem a céllövöldében a kétpálcás nyeremény 4 lövésből, s a hétköznapokon pedig jobbára csak szerencsevadászokkal, hozományvadászokkal vagy szoknyavadászokkal találkozom - bár nekik is épp elég kalandos az életük, a történeteikből hiányolom az erdőzúgást és a zsákmány iránti tiszteletet.

Van, aki még inkább szűkében van a vadászokkal való találkozásoknak, s legfeljebb az Operában fut össze  A bűvös vadásszal vagy a magyar kártyában, a tök felsőn látja viszont a Stüszi vadászt. Nem tagadom, az ő történetük is gazdag fordulatokban, de új dolgok már nemigen történnek velük, így nem mesélhetnek új, izgalmas vadászsikerekről sem.

Sokan manapság csak álmukban láthatnak igaz vadászembert, bár ennek - ha hihetünk Krúdy Álmoskönyvének - örülnünk kell, hiszen szerinte álmunkban vadászt látni szerencsét jelent, zöld vadásszal találkozni pedig egyenesen azt mutatja, kincset fogunk találni. De attól tartok, hogy az elmúlt napokban a legtöbben csak öreg vadásszal álmodhattak, ami az író szerint, nem jelez szerencsét, csak borús időt.

Itt, a bálon, azonban bőven találhatunk hús-vér vadászokat, van köztük idős, van köztük fiatal - azt nem tudom, szerencsét vagy borút hoznak-e, de derűt mindenképpen. Sokat közülük nyilván valami zöld szalagos vadászgólya hozhatott, holmi jó vadrécés ingoványból - ahogy Széchenyi Zsigmond is állítja magáról. Ma este azonban nem feltétlenül azok vannak előnyben, akikre már totyogó korukban is zöld szalagos tiroli kalapot, zergebőr nadrágot" adtak, vagy akiknek már az óvodában is jól állt a kezében a parafa dugós puska.

Ma este azok csilloghatnak igazán, akik tánccipőben, pörgős szoknyában jöttek a világra. Remélem, hogy a vadászok tudják, hogy kell megforgatni őket!"

 Fotók: vaskarika.hu