PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Farsangoltak a vasvári tűzoltók

  nyomtatási kép

Szombaton tartották a Vasvári Tűzoltók Farsangi Bálját. A fogadózenét a tűzoltó egyesület fúvósai játszották, a nyitótáncot pedig az egyesület tagjaiból verbuválódott alakalmi tánccsoport járta el. A rendezvényen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott pohárköszöntőt:

"Emlékeznek még Prométheuszra, aki ellopta az emberek számára a tüzet? Lázár Ervin meséjében ez a mitológiai alak megéri azt a kort, amikor nincsenek már a világon tűzoltóbálok, merthogy nincsenek már tűzoltók sem, ugyanis nincs többé a földön tűz. Se füst, se lángnyelv, se faropogás?

Az emberek főzőlapokon főznek, központi fűtéssel fűtenek, és elektromos árammal világítanak. Ismerősen hangzik? Nincs tűzvész, nincs futótűz, nincs tűzharc, de bizony nincs tábortűz sem, eltűntek a kandallók, s ami még szomorúbb: kiveszett az emberekből a belső tűz is.

A mi világunkban még sokféle tűz van jelen: a szerelem tüze, a családi tűzhely melege, a lánglelkű poéták versei, magunk és mások lobbanékonysága. Van köztük olyan, amit őrizni kell, amit táplálni kell, amit szítani kell, amelyiket életben kell tartani, amelyiket csitítani kell, vagy épp hagyni kell kihunyni.

Amikor a tűzoltóbálon végre egyenruha, szirénaszó és sietség nélkül látom a tűzoltókat, eszembe jut, hogy bizony nekik is meg kell küzdeniük mindezekkel a tüzekkel, nemcsak azokkal, amiket oltani kell. Otthon, a családjukban, a barátaik körében. Az ő kapcsoltuk sem ér véget a tűzzel, amikor letelik a szolgálat. Ők mindezek a hétköznapi, emberi feladatok elvégzése mellett, mindezen túl vállalják, hogy tűzbe teszik értünk a kezüket, sőt tűzbe mennek értünk.

Ha valakik, hát ők igazán megérdemlik a kikapcsolódást, a táncot, a pezsgős vacsorát. S ugyanígy a családjuk, a párjuk, a szüleik, testvéreik, barátaik is, akik egész évben mellettük állnak támogatásukkal, féltő aggodalmukkal.

Igaza volt Prométheusznak: tűz nélkül nincs élet. De tegyük hozzá, hogy tűzoltók nélkül viszont nem volna biztonság, tűzoltóbálok hiányában pedig nem lenne lehetőség a kikapcsolódásra, feltöltődésre, erőgyűjtésre. Ezért jó szórakozást kívánok mindenkinek a mai estére, tüzes táncokkal, tüzes italokkal és tüzes tekintetekkel fűszerezve."

Képek: http://www.tuzoltosagvasvar.hu/