PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

A fiatal gazdák további támogatásokra számíthatnak

  nyomtatási kép

A következő európai uniós költségvetési ciklusban, 2014-2020 között a fiatal gazdálkodók további támogatásokra számíthatnak, ez azt szolgálja, hogy minél többen válasszák élethivatásul a gazdálkodást, a mezőgazdasági tevékenységet - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára a szerdai sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

Az államtitkár hangoztatta: a fiatal gazdálkodók arányának növelése a magyar mezőgazdaság jövője szempontjából is alapvető fontosságú. A magyar agráriumban kijelölt hosszú távú célok csak a generációváltás nyomán valósíthatók meg, így válhat a magyar mezőgazdaság innovatívabbá, korszerűbbé, ezért a szaktárca kiemelten kezeli a fiatal gazdák arányának növelését a mezőgazdaságban.

A magyar gazdálkodók mintegy 6-7 százaléka 40 év alatti - ismertette.

A magyarországi fiatal gazdálkodók - hozzávetőlegesen 3.300-an - az elmúlt években mintegy 36 milliárd forintnyi úgynevezett fiatal gazda támogatáshoz jutottak  - közölte V. Németh Zsolt.

A fiatal gazdák támogatását az Európai Unió is a kiemelt programok között szerepelteti - emelte ki. Ennek érdekében a tervek szerint a következő költségvetési ciklusban a fiatal gazdálkodók a beruházásokhoz, a különböző eszközközbeszerzésekhez kapható, átlagosan 45 százalékos támogatáson felül 20 százalékos többlettámogatáshoz juthatnak. További példaként említette, hogy azok a gazdálkodók, akik az üzleti tervükben szereplő célokhoz támogatást kapnak és igazoltan teljesítik is ezeket, további öt év alatt mintegy 70 ezer eurós maximum többlettámogatáshoz is hozzájuthatnak.

A magyar szaktárca tematikus alprogramokat is indít a fiatal gazdálkodók segítésére - mondta el. Ilyen lesz egyebek között a rövid élelmiszerlánc-projekt, valamint a fiatal gazda alprogram.

Mikula Lajos, az Agrya ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) közvetítésével a múlt évben széles körű partnerség jött létre az állami szervezetek, az üzleti szereplők és a szakmai szervezetek között a mezőgazdasági generációváltás támogatása érdekében. Ennek jegyében aláírták a sajtótájékoztatón az Agrya és a Syngenta Kft. együttműködési megállapodását.

Az Agrya ügyvezető elnöke emlékeztetett: az általa irányított szervezet kezdeményezte a Vidék Kaland Programot, valamint a Vesd Bele Magad! akciót, amelyek célja, hogy a fiatalokkal megismertessék a mezőgazdasági munkát, a vidéki életet.

 

Forrás: MTI