PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

V. Németh Zsolt Gábor Dénes-díjat adott át

  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős adta át a Gábor Dénes-díjat Dr. Tóth Magdolna kertészmérnöknek, az MTA doktorának, a Budapesti Corvinus Egyetem Gyümölcstermő Növények Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának a csütörtöki díjátadón. Dr. Tóth Magdolna a hazai almatermesztésben, -nemesítésben és -Felhasználásban elért tudományos eredményeiért kapta a kitüntetést.

Az államtitkár az alábbi szavakkal méltatta a díjazottat:

"Ahogyan az író fogalmaz, a kert fény, szív, csoda s közben mámorító gazdagság. Ezt a mámorító gazdagságot sokan szeretjük és csodáljuk, de csak kevesen értik és ismerik olyan jól, mint a kertészmérnökök, a pomológusok, a gyümölcsnemesítés kutatói. Közülük is megérdemelten kap ma kitüntetett figyelmet Dr. Tóth Magdolna, akinek kutatói munkája mellett fontos oktatótói tevékenysége is, amin keresztül egyfajta nemesítésként a tudását és a téma szeretetét a hallgatóiba oltja.

A Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében fontosnak tartom elmondani, hogy Tóth Magdolna munkája és kutatási területe kiemelt jelentőséggel bír a vidékfejlesztés számára. A kertészet magas kézimunkaigényében és eltartó képességében komoly munkahely- és jövedelemteremtő lehetőség rejlik, ezenfelül a kertészeti ágazatok fejlesztése hozzájárulhat a biológiai potenciál jobb kihasználásához és a kultúrtáj megőrzéséhez is.

Európa és a vidékfejlesztés egy hagyományalapú tudástársadalomban érdekelt, ahol a meglévő értékeink megőrzése, az innováció és a tudás átadása egyformán fontos. Dr. Tóth Magdolna munkája mindhárom szempontból elismerésre méltó. Bízom benne, hogy a mai díj, a számos korábbival együtt további munkára sarkallja majd, hogy továbbra is gyarapítsa a magyar tudományt, a magyar mezőgazdaságot és az egész magyar vidéket is a gyümölcsészet mámorító gazdagságával."