PROGRAMNAPTÁR
2024. április 16. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

A mezőgazdasági támogatások kifizetése a legfontosabb cél

  nyomtatási kép

A mezőgazdasági támogatások felgyorsítása a legfontosabb cél az Európai Unió 2013 végéig tartó költségvetési ciklusában - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön Lakiteleken.

A keretek lekötése meghaladja a 90 százalékot a vidékfejlesztési programoknál, a kifizetések csak 50 százaléknál tartanak - hangsúlyozta az államtitkár azon a fórumon, amelyen Lezsák Sándor választókerületének polgármesterei tanácskoztak.

Az ütemesebb kifizetést szolgálja a 30 százalékos előlegjuttatási lehetőség a vidékfejlesztési programoknál is - mutatott rá.

V. Németh Zsolt szerint szemléletváltozásra lesz szükségük azoknak, akik a jövőben részt kívánnak venni a vidékfejlesztési programokban.

Emlékeztetett arra, hogy az EU megalkotta a legfőbb dokumentumait, közöttük a 2020-ig terjedő tervezési időszak stratégiáját, és megfogalmazta a támogatások révén elérni kívánt célokat. Ebben az innováció, a klímavédelem és az energiahatékonyság mellett olyan kérdésekre is kitér, mint például a szegénység elleni küzdelem - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy aki ezekkel a prioritásokkal nem tud azonosulni, az letesz arról, hogy támogatásokat igénybe vegyen.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a szándék tehát az, hogy míg például falusi turizmusra a jövőben is legyen forrás, addig a négy-öt csillagos szállodákat inkább a vállalkozói szférába utalja a program.

Az államtitkár a pályázatok gyors lebonyolításának példájaként említette a tanyaprogramot - jóllehet, ez hazai forrásból megvalósítható program -, amelynek keretében két hónapon belül nemcsak a döntés született meg, hanem a szerződéseket is megkötik.

Forrás: MTI