PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Múzeumban 2012 legjobb pálinkája

  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár helyezte el az ez évi Ország Győztes Pálinkát, a Tuzséri Pálinka Manufaktúra Vilmoskörte Pálinkáját a Magyar Mezőgazdasági Múzeum pálinkavitrinjébe a szerdán megrendezett V. Szent Miklós Pálinka Ünnepen:

"Korunkban a pálinkaivás annyira eláradt, hogy valóságos ragályos nyavalyaként terjed az emberi társaságban - írta a Vasárnapi Újság az 1850-es években.

A pálinka karrierje tehát nem mostanában indult, sikertörténete azonban csak az elmúlt néhány évtizedben vett minőségi fordulatot, köszönhetően a Szent Miklós Napi Pálinka Ünnephez hasonló színvonalas rendezvényeknek, a Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világ Kupához hasonló rangos versenyeknek és a Tuzséri Pálinkamanufaktúra vilmoskörte pálinkájához hasonló minőségi italoknak.

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként, Pálinkalovagként, és a jó pálinkák tisztelőjeként egyaránt örülök ennek a sikertörténetnek. Mert, ugyan vidám dolog olyasmit olvasni a pálinkás butéliára írva, hogy Nézz a butykos fenekére, Ott az élet bölcsessége vagy hogy Ha ezt zsebre tehetem, a dolgomat jól végzem" de azt olvasni, hogy A Világ Kupa Legjobb Versenymintája. Magyarország Legjobb Pálinkája. Nemzeti Kincs - az már egészen megható.

Ennek a pálinkának bizony múzeumban a helye. Egy üveggel belőle legalábbis mindenképpen. A többire azonban még sok kaland vár. Meg kell magát kóstoltatnia a szigorú bírák után a hazai ínyencekkel is. Ki kell állnia a magyar gyümölcspárlatok jó hírnevéért határon innen és túl. Föl kell adnia a leckét a 2013-as pálinkák főzői számára. Be kell bizonyítania, hogy a pálinka egyetlen cseppjében megtalálhatjuk a gyümölcs eszenciája mellett a magyar történelmet és hagyományt is.

Ha így tesz, akkor sokat segít abban, hogy a pálinkafogyasztás tovább terjedjen, de immáron ne úgy, mint egy ragályos nyavalya, hanem úgy, mint kultúránk és gasztronómiánk fontos, megbecsült eleme.

A pálinkának életünk számos területén helye van - ahogyan azt számos népi elnevezése is sugallja: reggelente szomszédköszöntő, nagy elhatározások előtt szíverősítő, még nagyobb elhatározásokkor szűzleány-bátorító, bánat idején elfelejtemolaj, ha arra van szükség, zsiványvallató, ilyen téli hidegben pedig elsősorban bundagallér, ködmönlé vagy ha úgy tetszik, folyékony nagykabát.

Hogy az idei legjobb miben a legjobb, azt pedig döntse el a közönség, s ha eldöntötte, adja tovább a titkot másnak is, hogy a múzeumba vétellel a tuzséri vilmoskörte pálinkának csak az értékét zárjuk be, a jó híre hadd szálljon tovább szabadon."