PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

II. Nemzeti Vidékfejlesztési Nap

  nyomtatási kép

December 11-12-én második alkalommal rendezték meg a vidékért dolgok ünnepét és seregszemléjét, a Vidékfejlesztési Napot. A rendezvényen magyar és európai vidéki hálózatok képviselői osztották meg egymással tapasztalataikat és tanácskoztak a jövőről. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az első nap végén köszöntötte a vendégeket:

"Dickens regényalakja, miután találkozik az elmúlt karácsonyok, a jelen karácsony és az eljövendő karácsonyok szellemével, azt mondja: Meg fogom ünnepelni a karácsonyt szívemben, és iparkodom egész esztendőben ünnepelni. Élni akarok a Múltban, a Jelenben és a Jövőben. Versengjen bennem ennek a háromnak a szelleme.

A Nemzeti Vidékfejlesztési Nap is egy hasonló elhatározásból született. Azok, akik nyomon követték a magyar vidék múltját, akik életben tartják hagyományait, akik nap mint nap alakítják a jelenét, és akik együtt dolgoznak a jövőjéért, úgy döntöttek, meg fogják ünnepelni a vidékfejlesztést. S ezt 2011 óta nemcsak az egészesztendős csendes, elhivatott munkával teszik, de az év egy napján igazi ünnepi kellékekkel: pezsgővel, ajándékokkal, zeneszóval és nagy beszélgetésekkel is.

Ahogyan a Karácsony sem a Szentestével kezdődik, hanem az egészéves egymásra figyeléssel, úgy a Nemzeti Vidékfejlesztési Nap is csak a megkoronázása az egészesztendős munkának. Azok a kollégák, akik ma itt vannak, az év minden borongós hétfőjén és minden véget érni nem akaró szombati munkanapján is úgy igyekeztek végezni a dolgukat, hogy Karácsony közeledtével majd jó érzéssel ülhessenek le számot vetni, és nekilátni a következő év tervezésének.

A mai nap az ünneplésé volt, amikor egy lélegzetvételnyi időre megálltunk, összejöttünk és visszanéztünk az elmúlt időszakra. Amikor megköszöntük egymás munkáját, átadtuk az ajándékainkat, és amikor ebben az ünnepi hangulatban talán a hétköznapinál nagyobb lendülettel és több reménnyel kezdtük meg céljaink áttekintését, az előttünk álló feladtatok megtervezését.

A mai este már egészen az ünnepről szól: a karácsonyi gondolatokról, a zenéről, a táncról, a vigalomról. A II. Nemzeti Vidékfejlesztési Nap viszont attól különleges, hogy nemcsak az ünneplést foglalja magában, hanem azt a pillanatot is, amikor a családdal, barátokkal töltött napok után feltöltődve, újult erővel ott folytatjuk a munkánkat, ahol abbahagytuk. A holnapi szakmai nap előadásai és pódiumbeszélgetései már erről fognak szólni: egymás tapasztalatainak és jó gyakorlatainak megosztásáról, közös tervezésről, együttgondolkodásról.

Azt hiszem, azoknak, akik szeretik a munkájukat - és jó okom van feltételezni, hogy a jelenlévők mind közéjük tartoznak - az ünnepek és a munkás hétköznapok nem is állnak olyan távol egymástól. Ezért engedjék meg, hogy a vidékfejlesztési nap mottóját és Juhász Gyula Karácsony felé című versének zárósorát egybegyúrva emeljem poharam a lassan véget érő 2012-es, és az előttünk álló 2013-as évre: A vidékért, együtt - s ne csak így decemberben."

A szakmai és kulturális rendezvénynek budapesti Vajdahunyadvárban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott otthont. Az eseményt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter fővédnöksége mellett a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) keretein belül működő Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Állandó Titkársága rendezte meg.