PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Disznótoros- és házipálinka-verseny Karcagon

  nyomtatási kép

Harmadik alkalommal rendezték meg a Karcagi Szent Miklós-napi Disznótoros- és házipálinka-versenyt szombaton. A Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében V. Németh Zsolt államtitkár köszöntötte a rendezvény vendégeit és gratulált a győzteseknek:

"Ismertem a régi közmondást, miszerint nem döglik meg a disznó bor nélkül, de Fazekas Sándor miniszter úr elárulta, hogy itt, Karcagon egy kicsit másként áll a dolog: errefelé bizony pálinka nélkül nincs disznótor. Egy magamfajta pálinkafőző, pálinkatisztelő vidékfejlesztésért felelős államtitkárnak ez épp elég indok, hogy pont olyan nagy szeretettel és lelkesedéssel látogassa meg a Szent Miklós-napi Disznótoros és házipálinka versenyt, amilyen nagy szomorúsággal és csalódottsággal maradt távol kedves rendezvényétől miniszter úr.

Ő mindig olyan szeretettel beszél a kunok földjéről, s a Nagykunság fővárosáról, Karcagról, hogy akkor is szívesen eljöttem volna, ha nem ígérnek ízletes disznótorost és finom házi pálinkát - de azt hiszem, ezeket a helyi ízeket megismerve még többet tudhatok meg az itt élők lelkületéről és hagyományairól.

Azt például máris világosan látom, hogy a karcagiak ismerik a népi bölcsességet, tudják, hogy a hideg télben jó dolog a barátok fájával tüzelni, azaz jóféle pálinkával felmelegíteni a testünket, lelkünket. A pálinka ugyanis igen különleges ital. Népi nevei árulkodnak arról, hogy mi mindenre jó. Reggelente szomszédköszöntő, nagy elhatározások előtt szíverősítő, bánat idején elfelejtemolaj, ilyenkor télen pedig elsősorban bundagallér vagy ködmönlé.

De nem az alkoholtartalma teszi a pálinkát hungarikummá, hagyományos nemzeti italunkká.  Aki csak az erejére kíváncsi, az elégedjen meg a papramorgónak, nerángassnak, guggolósnak csúfolt italokkal, amik nem is méltók arra, hogy pálinkának nevezzük őket.

Aki viszont a magyar vidék eszenciáját, a magyar gyümölcs zamatát, a magyar hagyományok kivonatát szeretné megkóstolni, annak javaslom, látogasson el egy ilyen rendezvényre, ahol egymással versengenek a finomabbnál finomabb házi pálinkák; és hogy legyen mire inni, még ízletes, minőségi ételek is kerülnek mellé az asztalra.

Kedves karcagi Böllérek és Pálinkafőzők! Kedves hagyományos ízeket kedvelő Vendégek!

Rövidesen megismerhetjük 2012 legfinomabb karcagi disznótoros ételeit és gyümölcspárlatait. Mindenki, aki a sertések felnevelésétől a hurka fűszerezéséig; a cefre gyűjtésétől a pálinka lefőzéséig valamiképp részt vett a győztes étkek-italok elkészítésében, az ahhoz is hozzájárult, hogy a disznóvágás, a pálinkafőzés, a pálinkafogyasztás, ami évszázadok óta a magyar népi hagyomány szerves része, még sokáig az is maradjon.

Hogy mi lesz majd, 10, 20, 100 év múlva, azt ma még nem tudom. Valamit azonban tudok. Ahogyan Babits írta: tudok a nemes mámor poharából inni, és tudok hinni.

Ha tehetik, tartsanak velem mindkettőben!"

A böllérversenyre tizenhárom karcagi és környékbeli csapat indult, a pálinkák megmérettetésére 110 italt neveztek. A disznótoros versenyt holtversenyben a karcagi Cserhát Kft. és a Szentannai Sámuel iskola csapata nyerte. A benevezett pálinkák közel egyharmada arany minősítést kapott. A karcagi Székely István pálinkája az arany minősítés mellé A legjobb pálinka címet is megkapta a zsűritől.