PROGRAMNAPTÁR
2024. július 14. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Mozgástérhez jut a bajai önkormányzat

  nyomtatási kép

A helyi önkormányzat adósságának állami átvállalásáról folytatott előzetes megbeszélést V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára Zsigó Róbert polgármesterrel a bajai városházán csütörtököm

A sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta a kormány úgy döntött, hogy új fejezetet nyit az adósság elleni küzdelemben. A devizahitellel rendelkező családok megsegítése után most az önkormányzatok kerültek sorra. Az állami adósságrendezésben mintegy kétezer önkormányzat érintett, ahol összesen 9 millióan élnek.

A kormány az ötezer lakos alatti településeken teljesen átvállalja az önkormányzati tartozások összegét, az ötezer és ötvenezer fő közötti helységek esetében tárgyalásokat folytat, és áttekinti az adósságállományt. Ez a folyamat kezdődött meg a közelmúltban.

V. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy Baja adósságállománya 8 milliárd forint közeli, melynek jó eséllyel az ötven százalékát átvállalja a kormány. A döntés következtében az önkormányzat nemhogy levegővételhez jut, de a hiteltörlesztésre szánt forrásait újabb fejlesztésekre is fordíthatja. Az adósságátvállalással a kormányzat tiszta lapot akar nyitni az önkormányzatok életében.

Zsigó Róbert, Baja polgármestere, Baja és környéke országgyűlési képviselője kiemelte: a remélhetőleg ötven százalékos átvétel mozgásteret biztosít a városnak, további fejlesztések megvalósulását, a helyi szolgáltatások színvonalának emelését vonhatja maga után.

Forrás: www.baja.hu