PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Tiszta lappal indulhatnak az önkormányzatok

  nyomtatási kép

A miniszterelnök októberben jelentette be, hogy az önkormányzatok finanszírozási problémáinak megoldása érdekében az állam 612 milliárd forint adósságot átvállal a településektől. A döntés Tatát érintő részleteiről V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tartott sajtótájékoztatót kedden a polgármesteri hivatalban Czunyiné dr. Bertalan Judit, megyei kormánymegbízott és Michl József országgyűlési képviselő, Tata polgármestere társaságában.

- A kormányzat folyamatosan csökkenti az államadósságot, döntéseket hozott a devizaadósok megsegítésére és most elérkeztünk az önkormányzatokhoz. Három kategóriát határozott meg a kormányzat, összesen majdnem kétezer önkormányzat érintett - kezdte a tájékoztatót V. Németh Zsolt.

Az államtitkár úgy folytatta, hogy a tatai önkormányzat adóssága nem öncélú vagy felelőtlen döntések következtében alakult ki, ez részben fejlesztésre fordítódott, részben pedig a devizaválság miatt vált nehezebben kezelhetővé.

- Országszerte újabb és újabb feladatokat kaptak az önkormányzatok az előző kormányzatok idején, melyekhez a megfelelő forrásokat azonban nem biztosították. Most, amikor az állam visszaveszi a feladatait az önkormányzatoktól, akkor lehetőséget kapnak arra, hogy "tiszta lappal" induljanak. Az adósságkonszolidációval egyidőben olyan jogszabályok kerülnek kialakításra, melyek gátat szabnak az újabb adósságképződésnek - fejtette ki V. Németh Zsolt. Az ötezer lakos alatti településeken száz százalékos az átvállalás, az ötezer és ötvenezer lakos közöttiek esetében - ez kettőszázötven települést és ötszázmilliárdos adósságállományt jelent - minimum negyven százalék lesz az állami átvállalás.

- Ha a város adóbevételi képessége átlagos vagy annál jöbb, akkor negyven százalék, ha rosszabb, akkor esetleg ötven, hatvan, hetven százalékot vállalunk. Azt gondolom, hogy Tatán ez a negyven százalék örömteli, sok város cserélne Tatával. Számszerűsítve az 5,7 milliárdos adósságból 2,3 milliárdot átvállal a kormány - emelte ki az államtitkár.

Michl József polgármester köszönetét fejezte ki az intézkedés nyomán.

- A 2008-as kötvénykibocsátás a város akkori teherbíró-képességével teljesen arányos volt. A felvett összegből fejlesztések sorát valósítottuk meg. Például 684 millió forint értékben kifizettük a korábbi hiteltartozásokat. Beruházási-kisajátítási feladatokra 2,3 milliárd forintot költöttünk el, ebből finanszíroztuk többek között a Bartók Béla Óvoda építésének egy részét, sok útfelújítás, járdaépítés is történt. Így újulhatott meg a Bajcsy-Zsilinszky utca, a Rákóczi utca, az Öveges utca, az Agostyáni úti járda, a Dózsa György úti kerékpárút. A kötvény egy részét, közel 250 millió forintot olyan célokra fordítottuk, mint például a panellakások külső hőszigetelése és fűtés-korszerűsítése - részletezte a polgármester.

Mich József hangsúlyozta, hogy hat éve nincs működési hitele az önkormányzatnak, s ez a mostani állami segítség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a város a jövőben is képes legyen uniós fejlesztéseket igénybe venni.

Forrás: MTI