PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

?Nem kőből épülnek a templomok?

  nyomtatási kép

Szombaton került sor az összefogással felújított Kámi  Szent András  r.k. templom átadására.  Az  Új Magyarország Vidékfejlesztési Program forrásából 12 millió 150 ezer forint támogatást nyert el az egyházközség, és 10 milliós segítséget adott  a szombathelyi egyházmegye is.  A helyi hívek közadakozással 1,7 millió forinttal járultak hozzá  lelki otthonuk újjáépitéséhez, Kám  önkormányzata további 1 milliós támogatást nyújtott a 230 éves műemlék-jellegű épület megújításához.  A  beruházás teljes  költsége mintegy  24 millió Ft volt.

 

A tetőt meg kellett erősíteni, mert a gerendák több helyen elkorhadtak, főleg az északi oldalon, és a szerkezet már kezdte szétnyomni a falakat.  A felújítások művészettörténész felügyelete mellett zajlottak.

A templom előtt V. NÉMETH ZSOLT  vidékfejlesztési államtitkár, országgyűlési képviselő mondott avatóbeszédet: Azt mondják: "A munka láthatóvá tett szeretet." A felújított Szent András Plébániatemplomban állva nem is szorul magyarázatra ez a gondolat. A szíve mélyén mindenki tudja: nem kőből épülnek a templomok. Nem is téglából és habarcsból, még csak nem is európai uniós vagy egyházmegyei támogatásból.  Persze ez nem jelenti azt, hogy minderre ne volna szükség. Kell a templomnak a biztos alap, kellenek a stabil falak, kell a megerősített tetőszerkezet, az építéséhez, felújításához pedig elengedhetetlenek a tárgyi feltételek és az anyagi erőforrások. De ha a kámi templom pusztán ezekből épült s újult volna meg, akkor nem volna más, mint egy kőhalom, egy élettelen építmény, ami véd ugyan a széltől és az esőtől, de nem védi meg a lelkünket. Ami benntartja a meleget, de nem fogja össze a közösségünket. A kámiak tudják ezt.

Ezért nemcsak a tetőt és a nyílászárókat cserélték le, nemcsak a vakolatot és a villamos hálózatot újították fel.  Szeretetüket, hitüket és összetartásukat is megújították. Épületeikhez, házaikhoz hasonlóan a lelküket és a közösségüket ápolják, karbantartják.  Ebben a törekvésükben társakra, támogatókra is leltek, mert nemcsak Kámban, de az Európai Unióban, a Vidékfejlesztési Minisztériumban és a Szombathelyi Egyházmegyénél is úgy gondolják, hogy az épített örökségünk, műemlékeink, közösségi intézményeink nem csupán építmények, tárgyak, hanem múltunk őrzői és közös jövőnk letéteményesei is. A Szent András templom egy élő épület, az közösség tartja életben, amely időről-időre összefog, hogy szembeszálljon az idő vas fogával és megújítsa őt. Külsejében fizikai munkálatokkal, szellemiségében pedig lelki munkával. Biztos vagyok benne, hogy az idei felújítás részleteit pontosan dokumentálták. Tudjuk, milyen a vakolat, miből vannak az ablakok, milyenek a tartógerendák. Mégis azt gondolom, hiába böngésznénk a statikai tervet, nem találnánk meg a valódi választ arra, hogy miért áll, miért él és virul a kámi templom ma is. A választ valahol egészen máshol kell keresni. A kámiak hűségében, amellyel a történelem viharainak sodrásában is ragaszkodtak szülőföldjükhöz; a törődésükben, amellyel egymás felé és intézményeik felé fordulnak; a büszkeségükben, amit közösségük és hagyományaik felett éreznek; a munkaszeretetükben, amivel nekilátnak a feladataiknak; de mindenekelőtt az összetartásukban és a hitükben. Kemény Zsigmond ezt így mondja: "Nemcsak kőből épült templomok vannak, minden ember szíve az." Itt, Kámban megbizonyosodhattam erről. Kívánom, hogy a jövőben ugyanilyen elhivatottan és eredményesen vigyázzák a kőtemplomukat és szívük templomát egyaránt!

 Az átadást követően ádventi köszöntőt mondott HARANGOZÓ BERTALAN  vas megyei kormánymegbízott, majd a templomot megáldotta  és ünnepi szentmisét  mutatott be  DR VERES ANDRÁS szombathelyi megyéspüspök.