PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér Lovasberényben

  nyomtatási kép

Szombaton adták át a Fejér megyei  településen az  újjáépített és kibővített Róna József Művelődési Ház és Könyvtár épületét. Az ünnepségen V. Németh Zsolt mondott köszöntőt:

"Kedves lovasberényi Polgárok! 

Azt mondják, "Minden történetet az tesz igazzá, hogy tudjuk, valaki meghallgatja. És megérti." Ez nemcsak az egyéni történetekre igaz, de a közösségek, települések, országok, földrészek történetére; sőt a tárgyak, épületek intézmények történetére is.

Hogy ma itt ünnepelhetünk, az annak köszönhető, hogy Lovasberény lakosai és vezetői meghallották, megértették egy épület történetét, és úgy találták, hogy ez a történet  folytatásra érdemes. Úgy értesültem, hogy a Róna József Művelődési Ház épülete volt már rabbilakás, népkönyvtár és tűzoltószertár is mielőtt felújítva, kibővítve elfoglalhatta méltó helyét Lovasberény további jellegzetes épületei: a Cziráky kastély, a Tűztorony, a református és a katolikus templom mellett.

Még mielőtt ez megtörtént volna, mások, máshol szintén meghallgattak és megértettek egy történetet: az európai és azon belül a magyar vidék sorsát, a vidéki települések és közösségek történetét. Ahogy a lovasberényi művelődési ház múltja, úgy ez a történet is hosszú, változatos és sokszor viszontagságos volt, de abban az Európai Unió vezetése, a magyar Kormány, és a Vidékfejlesztési Minisztérium is egyetértett, hogy mindenképpen érdemes folytatni.

Meg kell őriznünk a vidéki településeket és azok természeti és épített örökségét, és meg kell őriznünk a vidéki közösségeket, mert ők viszik tovább a hagyományainkat, rájuk alapozhatjuk a jövőnket is. Közösen kell azon dolgoznunk, hogy a vidéki térségek lépést tarthassanak a modern világ kihívásaival, hogy lakosaik részére élhető, szerethető környezetet biztosítsanak, és hogy vendégeik számára vonzó, megismerésre érdemes helyet jelentsenek.

Ezeket a célokat szolgálja az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér program is, amellyel azt támogatjuk, hogy az üresen, kihasználatlanul álló vagy épp rossz állapotban lévő, megújulásra váró épületeket a tevékeny közösségek felújítsák, berendezzék, belakják, megtöltsék élettel és tartalommal, azaz hogy továbbírják a történetüket.

Ezzel a szemmel nézve már értelmet nyer a furcsa betűszó, "IKSzT", ahogy a betűszó mögött álló komoly szavak is.

A Róna József Művelődési Ház integrál, azaz kortól és érdeklődési körtől függetlenül hátteret biztosít a különböző csoportok történetéhez. Szolgál is, méghozzá azt, hogy a lovasberényiek hozzáférhessenek közösségük történeteihez, és a számos program és rendezvény során újakat is írjanak hozzájuk. Közösséget is épít, hiszen lehetőséget ad, hogy a helyiek itt találkozva összefűzhessék saját egyéni történetüket, s közösen írják tovább őket. Végül pedig teret nyújt: minden elképzelésnek, kezdeményezésnek, ami település és az itt élő közösség céljait, jövőjét szolgálja.

Kívánom, hogy mindez legyen hamarosan Lovasberény történetének olyan szerves része, mint címerében a huszár, az ezüst farkas és Justicia."

Az ünnepélyes átadás után felavatták az intézmény névadója Róna József szobrát, majd időszaki kiállítás nyílt és különböző kulturális és gyermekprogramok kezdődtek az új intézményben.