PROGRAMNAPTÁR
2024. június 25. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

MEGÚJULT LUKÁCSHÁZA KÖZÖSSÉGI HÁZA

  nyomtatási kép

Közösségi terek, sportlétesítmények és Szolgáltatásai az "Egészséges Utak Régióiban" címmel elnyert tízmillió forintos pályázati forrás felhasználásával összesen 22 millió forintból valósult meg a művelődési ház részleges átalakítása és akadálymentesítése. Egész napos átadó rendezvénnyel ünnepelte a falu a fejlesztést szombaton, köszöntőt mondott V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő:

 "Bizonyos koron túl minden ember felelős az arcáért" - írta Albert Camus, a francia író, aki 99 éve november 7-én született, épp azon a napon, amelyiken 50 évvel ezelőtt megnyitották a Lukácsházi Művelődési Házat.

Itt állva egy több ezer éve lakott településen, egy 50 éves épületében, az ember elgondolkodik: bizony nemcsak a magunk arcáért vagyunk felelősek, de a közösségünk, a településünk, az épületeink, intézményeink arcáért, arculatáért is.

A lukácsháziak felelősek községük arcáért. Felelősek a természeti kincsekért: a hol sík, hol dombos tájért, a szőlőhegyért. Felelősek tárgyi emlékeikért, épített örökségükért: mint a kápolna, a harangláb, vagy a feszületek. És ugyanígy felelősek a közösségük arculatáért is: hogy az ugyanazt mutassa a világnak, amit a község címere: összefogást, bátorságot, erőt, büszkeséget, életrevalóságot.

Lukácsháza lakosai és vezetői pontosan tudják ezt, ezért határozták el, hogy felújítják a község közintézményeit. Egy 50 éves művelődési ház újjá varázsolása már komoly feladat, a mostani részleges átalakítás csak az első, de nagyon fontos lépése ennek.  Nemcsak a külsejét, az arcát tették most szebbé az épületnek, de az akadálymentesítéssel korszerűbbé, használhatóbbá is vált ez az intézmény, így tiszteletre méltó kora ellenére is frissen tud válaszolni a modern kor kihívásaira.

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként nagyon fontosnak tartom, hogy a vidéki települések ugyanolyan élhetőek legyenek, mint a városok. Legyenek bennük elérhetőek az alapvető szolgáltatások, rendelkezzenek a szükséges intézményekkel, és közben őrizzék meg sajátos jellegüket, ápolják hagyományaikat és teremtsenek újakat.

A vidéki közösségek megőrzéséhez és életben tartásához elengedhetetlenek a Lukácsházi Művelődési Házhoz hasonló közösségi terek, amelyek lehetőséget nyújtanak a találkozásra, a közös időtöltésre, az együttgondolkodásra. És mindez fordítva is igaz: az ilyen tereknek is szükségük van a közösségekre, melyek őrzik, ápolják őket kívülről, és élettel töltik meg belülről.

Biztos vagyok benne, hogy amikor Camus azt mondta, mindenki felelős az arcáért, elsősorban nem a szépségápolásra, nem a ráncfelvarrásra gondolt. Arra utalt, hogy arcunkra kiül az, ahogyan az életünket éljük, ahogyan gondolkodunk. Kívánom, hogy ugyanígy történjen a megújuló Művelődési Házzal is: vidám légköre, mozgalmas belső élete társuljon hozzá illő külsővel. Legyen a szakköröknek, egyesületeknek, ünnepeknek, rendezvényeknek megfelelő és méltó helyszíne. A lukácsházi polgároknak pedig jó egészséget, kedvet és kitartást kívánok ahhoz, hogy számukra kedves intézményeiket kívül és belül egyaránt fiatalosan tarthassák."

A szalag átvágása után Porpáczy József esperes megáldotta a felújított épületet, majd az ünnepi műsor következett. A helyi néptáncosok fellépése mellett az elmúlt fél évszázad eseményeit bemutató fotókiállítás nyílt , majd estig folytatódott a program teaházzal, bemutatókkal zenés házavatóval.