PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Növekszik a fiatal gazdák támogatása

  nyomtatási kép

A vidékfejlesztési támogatásokon belül a fiatal gazdák lehetőségei nőni fognak, mert az uniós támogatási rendszer átalakul, és a nemzetállamok tematikus alprogramot is létrehozhatnak számukra - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár egy pénteki konferencián, melyet a magyar és a szlovák fiatal gazdák szervezetei rendeztek a szlovákiai Búcson.

"Magyarország egészen biztosan élni fog ezzel a lehetőséggel, és már a tervezési folyamat során intézményesített kapcsolatot alakítunk ki a gazdálkodókkal" - közölte V. Németh Zsolt, aki szerint a fiatal gazdálkodók támogatása nem korlátozódhat egyetlen programra, hanem át kell fognia az egész vidékpolitikát.
Az államtitkár kiemelte, a pályázatoknál többletpontokkal díjazzák a fiatal gazdákat, akik pozitív megkülönböztetést élveznek majd a földszerzés során is.
A Magyarország és Szlovákia közötti együttműködés példájaként a helyi termékek piacra jutását és a LEADER programot említette, amelyben a nemzeti vidéki hálózatok már megállapodást kötöttek a közös programokról. A magyar AGRYA szervezet Vidék Kaland nevű kezdeményezését, ahol városi fiatalok mehetnek falusi gazdákhoz dolgozni, kiterjesztik Szlovákiára is, a helyi fiatal gazdák szervezetének segítségével.
V. Németh Zsolt a támogatások között említette a demográfiai földprogramot, amelyben földhöz juttatják azokat, akik vállalják a gazdálkodást és gyermekeket nevelnek, valamint megemlítette, hogy a helyi termékek piacra jutását segíti majd, hogy a városokat is bevonják a LEADER programba.
Stefan Adam, a szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, a kormány foglalkozik azzal, hogy megkönnyítse a fiatal gazdák földhöz jutását és tárgyalnak arról is, hogy a kezdő gazdálkodók 70 000 eurós támogatást kapjanak, de ezekről végleges döntés még nem született.

 (MTI)