PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

"Vége a ''betyárvilágnak!''

  nyomtatási kép

Sajtótájékoztatón jelentették be Jánosházán, hogy 2013. január 1-jével 12 fős állománnyal megkezdi működését az új rendőrőrs.  A  rendszerváltást követően megindult újfajta polgárosodás és a település látható fejlődése kedvező képet festett Jánosházáról, ezen csak egy folt  volt eddig, a közbiztonság rossz helyzete   - emlékeztetett V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, vidékfejlesztési államtitkár, a rendezvény házigazdája.

Hozzátette: bár a bűnügyi statisztikák alapján Jánosháza  nem sorolható a legveszélyeztetettebb  települések közé, az itt élők számára fontos, hogy érezhető  legyen a rendőri jelenlét. Ezért keresték meg a polgármesterrel együtt a Belügyminisztériumot annak érdekében, hogy megtalálják "a válságos időkben is a lehető legjobb megoldást".  

Vége a betyárvilágnak! - summázta dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, majd hangsúlyozta: ez a lépés garanciát fog jelenteni arra, hogy már az első napoktól fogva érezhetően javuljon a közbiztonság Jánosházán. Az államtitkár leszögezte: minden törvénytisztelő ember számára biztosítani kívánják a védelmet, akik azonban vétenek a törvény ellen, számíthatnak rá, hogy nemre, bőrszínre, fajra való  tekintet nélkül sújtanak le rájuk a  törvény teljes szigorával.
Az épületet az önkormányzat ajánlotta fel. A 250 négyzetméteres ingatlan jelenleg üresen áll, korábban egészségügyi intézmény működött benne. Mint Keresztes István polgármester elmondta, a helyi képviselő-testület, amikor a prioritásokat határozta meg, az első két helyre a munkahelyteremtést és a közbiztonság javítását sorolta. Az a hat fő, akik most  a járőrszolgálatot nem csak Jánosházán, de további hat településen is ellátja,  fizikailag - érthető módon - már nem tud több feladatot vállalni. Így világos céllá vált az önkormányzat számára, hogy elérjék: létesüljön saját rendőrőrs a faluban.  Keresztes beszámolója szerint élet elleni bűncselekmény utoljára évekkel ezelőtt történt a faluban, az utóbbi időkben főleg  biciklitolvajokkal, besurranókkal, trükkös csalókkal gyűlt meg a bajuk. Gyakoriak az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények, illetve az esetenként előforduló garázdaság is a rossz érzéssel tölti el a becsületes lakosokat. 
Jánosháza földrajzi helyzeténél fogva jó célpontja az átutazó bűnözőknek is, mivel forgalmas közlekedési csomópont mellett, a 8-as és a 84-es főutak kereszteződésénél fekszik. Az állandó rendőri jelenlét hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben ne késztesse megállásra a rossz szándékkal érkezőket.  
A  sajtóeseményt követően  V. Németh Zsolt a körzet választókerületi elnökeként fórumra invitálta államtitkár kollégáját , és mintegy ötven a jánosházai kistérségi és  települési vezetővel, közélet iránt érdeklődőkkel közösen megvitatták az embereket foglalkoztató legfontosabb kérdéseket . Szó esett többek közt  a közbiztonságról, az oktatási rendszer átszervezéséről , vidék és gazdaságfejlesztésről valamint  a települések adósságának rendezéséről.