PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Nőhet az agrár-szaktanácsadásra fordítható uniós forrás

  nyomtatási kép

Várhatóan emelkedik az Európai Unió következő költségvetési időszakában a mezőgazdasági szaktanácsadás finanszírozását szolgáló forrás - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Jelenleg a gazdálkodók évi 700 eurót - mintegy 200 ezer forintot - igényelhetnek erre a célra. Az összeg megemelése azért várható, mert az unió a következő költségvetési időszakban az eddiginél is hathatósabban kívánja támogatni a kutatás-fejlesztést és az

Ennek a folyamatnak az előmozdítására alakult meg az agrárium területén az Országos Szaktanácsadási Bizottság (OSZB), amely a mezőgazdaságban a szaktanácsadás minél szélesebb körű és egyszerűbb igénybevételét segíti. A versenyképes és hatékony mezőgazdaság ugyanis elképzelhetetlen jól képzett szakemberek nélkül - tette hozzá az államtitkár a sajtótájékoztatón, amelyen értékelték az OSZB egyéves munkáját.

Jávor András, az OSZB elnöke felidézte: mintegy másfél évvel ezelőtt teremtődtek meg a feltételek ahhoz, hogy a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszer működését új alapokra helyezzék. Ezzel a gazdálkodók számára egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé vált a rendszer. 

Egy törvénymódosítás révén a gazdálkodók most már egy lépésben nyújthatják be támogatási és kifizetési igényüket a szaktanácsadási szolgáltatásra. Emellett a szaktanácsadók képzését és továbbképzését is szervezett keretek között végzik. Ezzel lehetővé vált a minőségbiztosítás alkalmazása.

Mezőszentgyörgyi Dávid, az OSZB társelnöke, a NAKVI főigazgatója az MTI kérdésére elmondta: mintegy ezer mezőgazdasági szaktanácsadó van jelenleg az országban, közülük 600-700 végez aktív tevékenységet. A gazdálkodók közül eddig 17 ezren vették igénybe a szaktanácsadási szolgáltatást, de hozzávetőleg 40 ezer szerződést kötöttek arról, hogy igénybe kívánják venni ezt a szakmai segítséget.