PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Felújított főzdében készülhetnek a Szent-Vid hegyi pálinkák

  nyomtatási kép

Európai uniós támogatásból újították fel és bővítették egy korszerű berendezéssel az 1914 óta tradicionális alapon működő Velemi Pálinkafőzdét. A beruházást V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át szombaton:

"Pilinszky János, aki ebben a festői szépségű faluban is élt egy ideig, azt írta: Egy ember élete nagyrészt figyelmének története. Ha két pillantás valóban találkozik: rendszerint döntő pillanat. Szinte kivédhetetlen, hogy szerelem vagy barátság szülessék belőle. Boldog karambol.

A velemi pálinkafőző fejlesztése és felújítása kapcsán az jutott eszembe, hogy ezeket a döntő pillanatokat, amikor két tekintet összetalálkozik, sokszor egy másik fajta boldog karambol is kíséri: a koccintásé.

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként és a megtisztelő pálinka lovagja cím viselőjeként örömmel tölt el, hogy ezek a koccintások újra egyre gyakrabban, egyre több helyen történnek hungarikumunkkal, a pálinkával.

Ezek a koccintások rendszerint valaminek a határát jelentik: a kezdetét vagy a végét. A magyar emberek évszázadok óta koccintanak pálinkával, amikor valamely nagy munkának látnak neki, legyen szó szántásról, aratásról vagy épp disznóvágásról. Rendszerint előkerül a ház legjobb pálinkája akkor is, amikor egy új élet kezdődik: világra jön az unoka vagy összeházasodik két fiatal. De csendülnek a poharak a jól végzett munka örömére vagy a sikeres üzletkötésre is.

Számomra a sok örömteli koccintás között is különösen szépen csengenek azok, amelyek egy vidéki vállalkozás elindulását vagy fejlesztését jelzik, mint ez a mai is. Ilyenkor a koccintásba belecsendül a múlt: a hagyományok, az emlékek, a közös történetetek; de ott cseng benne a jövő ígérete is: a fejlődés, a gyarapodás, a lehetőségek.

Az ilyen ünneplések adnak erőt és kedvet a munkámhoz a Vidékfejlesztési Minisztériumban, ilyenkor látom, hogy van értelme küzdeni, van értelme változtatni, mert sokan akarják velünk együtt a fejlődést, a haladást: összetartó vidéki közösségek, élő tradíciókkal és derűlátó jövőképpel.

Ilyenkor bízom abban, hogy ugyanúgy kiforrják magukat a kezdeményezéseink, és formát öltenek az elképzeléseink, ahogyan a búzából liszt lett a velemi malomban, a lisztből pedig kenyeret sütöttek; ahogyan a gyümölcsből cefre készült, a cefréből pedig minőségi pálinkát főznek a velemi főzdében.

Akár egy jogszabály átdolgozásának, akár a saját pálinkám főzésének látok neki, arra gondolok:

?bizakodva légy ott a cseppben.

Ahogy a szilva megy a

pálinka felé, ahogy a horizont

maga alá gyűri a földet

Kívánom, hogy a velemi pálinka főzői és fogyasztói is ilyen bizalommal lássanak neki minden munkájuknak, s hogy sokszor legyen alkalmunk velemi pálinkával koccintani a sikereikre."

A 18 millió forintos beruházás keretében az országban és határon túl is ismert hírnevű Velemi Szent Vid kápolna nevével fémjelzett termék előállítását szolgálja, mellyel a helyi térség integrált gazdaságfejlesztéséhez és turizmusának fellendítéséhez is hozzájárul. Másodsorban a turisztika számára értékesíthető pálinka terméket állíthatunk elő.