PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Szlovákia partner a helyi értékesítésben

  nyomtatási kép

A helyi feldolgozás és értékesítés tapasztalatairól és a Közös Agrárpolitika következő időszakáról is tárgyalt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Magdaléna Lacko-Bartosovával, a szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárával a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) rendezett szerdai találkozón, amelynek célja a Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Vegyes Bizottság következő ülésének előkészítése volt.

Mind Magyarország, mind Szlovákia érdeklődve figyeli az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) alakulását. V. Németh Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta: a magyar Kormány megkezdte a következő időszak tervezését, és néhány fontos kérdésről már döntött is, így a többalapú tervezés bevezetéséről, illetve a LEADER-módszer kiterjesztéséről a kisebb városokra. Az államtitkár hozzátette: nem határoztak még a következő vidékfejlesztési program végrehajtását segítő intézményrendszerről, ebben értékesek lehetnek a szomszédos országok tapasztalatai. Magyarország olyan intézményrendszert szeretne felállítani, amely ügyfélbarát módon biztosítja a források maradéktalan felhasználását.

A találkozó fontos témája volt a helyi feldolgozás és értékesítés bővítése. Magdaléna Lacko-Bartošová elmondta, nemrég nyújtottak be egy törvényjavaslatot a szlovák parlamentnek a tisztességes kereskedelmi viszonyok szabályozására. Szlovákiában a kereskedelmi forgalom mindössze 3%-át adják a helyi termékek, ezt szeretnék bővíteni.

V. Németh Zsolt kiemelte: a közvetlen értékesítés hatalmas lehetőség a kistermelőknek, emellett a falvak karakterének megőrzését is segítheti. Beszámolt arról, hogy a magyar agrártárca az utóbbi időben több jogszabállyal segítette a helyi piacok fellendítését. A kedvező szabályozásnak köszönhetően megnőtt az érdeklődés a helyi feldolgozás és a termelői piacok iránt, látszik, hogy a gazdák helyben szeretnék értékesíteni termékeiket. A Vidékfejlesztési Minisztérium mindezt azzal is bátorítja, hogy saját épületének árkádjai alatt minden pénteken vásárt szervez. Hozzátette: a gazdáknak önálló értékesítési láncot kell szervezniük, és be kell vinniük a termékeket a nagyáruházakba is. A felek megállapították, hogy mindkét országban nagy az ellenállás a szövetkezetekkel szemben, de ezt le kell küzdeni, hiszen a kistermelők hosszútávú boldogulását az összefogás biztosíthatja. Megegyeztek, hogy megvizsgálják a kistermelői élelmiszerek határon átnyúló értékesítésének lehetőségét, feltételeit.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája