PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 26. szombat
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Energiaváltás előtt áll Európa - V. Valóságos Kincsesbánya Fórum

2012. október 26. 16:15:00  nyomtatási kép

A Nemzeti Vidékstratégia fontos eleme a természeti erőforrások megőrzése, az azokkal való fenntartható gazdálkodás biztosítása. A kitűzött célok csak a különböző szakpolitikák összehangolásával, a többalapú forrásfelhasználás megvalósításával érhetők el. Egy-egy probléma megoldásakor komplex módszereket kell alkalmazni mind az energiával, mind a fenntarthatósággal kapcsolatban - húzta alá V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy pénteki, budapesti szakmai tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hozzátette: Magyarország élni fog a többalapú tervezés adta lehetőségekkel, ami 10%-kal nagyobb európai uniós társfinanszírozást is jelent. A LEADER-módszert (a közösségek által irányított helyi fejlesztéseket) hazánk ki kívánja terjeszteni a városi térségekre is.

Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő kijelentette: energiaváltás előtt áll Európa, a fosszilis - szénalapú - energiahordozókat kívánja felváltani elsősorban a megújuló - például a szél, a nap, a víz, a geotermikus - alapú forrásokkal. Hozzátette: az unióban azért is szükség van az energiával kapcsolatos szemléletváltásra, mert csökkenteni kell az uniós tagországok külső energiafüggőségét, valamint javítani kell az energiahatékonyságot a gazdasági teljesítmény növelése érdekében.

Soltész-Lipcsik Melinda, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) irodavezetője arról beszélt, hogy a fórumon egy külön szekció foglalkozik majd a Build Up Skills - a készségek felépítése - projekt megvalósításával, amely az építőipari szakmák képzettségi szintjét szeretné emelni Magyarország mellett mintegy 30 másik országban is.

A Valóságos Kincsesbánya V. Fóruma elnevezésű konferencia többek között az alternatív energiafelhasználás és a környezetvédelem, továbbá a fenntartható életmód és az energia-megtakarítás, valamint az energiabiztonság témáival is foglalkozik. A szervezők csaknem 200 résztvevőt vártak az eszmecserére.

Both Ildikó projektgazda az MTI-nek sikeresnek ítélte a Valóságos Kincsesbánya projekt megvalósítását, külön is kiemelte azt az ismeretterjesztő filmsorozatot, amely a legjobb gyakorlati példákat bemutatva népszerűsítette a megújuló és alternatív energia használatát és a fenntarthatóságot.

Forrás: MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája