PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Közelgő 80. születésnapja alkalmából köszöntötték Dr. Gyürki László pápai prelátust

  nyomtatási kép

November 8-án ünnepli 80. születésnapját a nyugalmazott körmendi plébános, Dr. Gyürki László pápai prelátus. Ennek alkalmából köszöntötte őt egykori tanítványa, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár vasárnap Körmenden, Boldog Batthyány László ünnepén.

"Hamvas Béla írta, >>Megértettem, hogy a Nagy Út nem rejtélyes. Nincs benne semmi titok, nem nehéz, nem homályos, nem bonyolult. Mindössze ennyi: az Úton járni. Az Úton járni pedig annyi, mint tisztának lenni, jót akarónak, nem elfogultnak, nem szenvedélyesnek, hanem egyszerűnek, nyugodtnak, békésnek, értelmesnek. Ez a legkönnyebb, mert ez az Ég és Föld örök törvényeivel egybehangzik.<<

Ma egy utat ünnepelünk. Egy példamutatóan szép utat, és azt az embert, aki ezt az utat közel 80 éve járja: Dr. Gyürki László pápai prelátust, kanonokot, plébánost, hitoktatót - aki kisiskolások ezreit, köztük engem is oktatott hittanra -, Szentföld-kutatót, bibliafordítót, teológiatanárt - ha egy szóval kellene összefoglalnom, azt mondanám: a zarándokot.

A zarándokot, aki térben, időben és lélekben számtalan úttalan utat járt be. Példát mutatva, erőt adva, másokat is indulásra biztatva. Aki többször ellátogatott a Szentföldre, bejárta Szent Pál útjait, majd hazatérve könyveiben, előadásai során gondolatban újra meg újra útra kelt, kézen fogva és útitársul hívva minden olvasóját, minden hallgatóját.

A zarándokot, aki nemcsak a földrajzi szent helyeket ismeri, de a Szentírási helyek között is olyan otthonosan mozog, mint a szülőföldjén. Aki ezreket bátorított a kezdetben talán ijesztőnek tűnő, de sok kincset, nagy gazdagságot ígérő utazásra: a Szentírás megismerésére. Máig sokan indulnak útnak kezükben a Bibliával, könyvjelzőként az ő útmutatását, Bibliaolvasó beosztását használva.

A zarándokot köszöntjük élete 80 éve során mindig úton volt. És járjon bár a legkisebb faluban, Olaszfán, a hatalmas Rómában, a távoli Szentföldön; építsen vagy újítson fel templomot; oktasson általános iskolában vagy egyetemen; adjon ki könyvet; emeljen szobrot, állítasson emléktáblát, másokkal szemben is az önmagától is elvárt igényességet állította mércéül.

Közelgő 80. születésnapja alkalmából mást nem is kívánhatnék, mint hogy legyen még hosszú évekig az útitársunk, folytassa az útját még sokáig könnyed léptekkel, békében, boldogságban és egészségben. Isten éltesse sokáig!"