PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 27. vasárnap
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Földügyi és mezőgazdasági együttműködésekről tárgyalt Kínában és Dél-Koreában V. Németh Zsolt

2012. október 25. 09:00:00  nyomtatási kép

A földügyi együttműködés kiszélesítéséről tárgyalt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Wang Shiyuannal, a kínai Földügyi és Természeti Erőforrások Minisztérium miniszter-helyettesével 2012. október 17. és 21. között Pekingben.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a magyar földügyi igazgatás, mely egységes ingatlan-nyilvántartáson és több mint 40 éves tapasztalaton alapul, sikeresen alkalmazható Kínában.

Az államtitkár kifejtette: az új földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvény bevezeti a háromdimenziós ingatlan-nyilvántartást, melynek különös jelentősége lehet olyan urbanizált területeken, mint Kína keleti része. Beszámolt az új földtörvény tervezetéről is, amely megfelelő jogszabályi háttér biztosításával védi a magyar termőföldet.

Wang Shiyuan aláhúzta, hogy az egyik legfontosabb feladat Kínában is a termőföldek védelme, hiszen ez az élelmiszerellátás biztosításának központi eleme.

A magyar Vidékfejlesztési Minisztérium és a kínai Földügyi és Természeti Erőforrás Minisztérium képviselői 2011 júniusában írtak alá földügyi igazgatási együttműködési szándéknyilatkozatot. A felek a szándéknyilatkozat alapján megállapodtak a mezőgazdasági, a környezetvédelmi és a földügyi alkalmazások közös fejlesztésében.

Október 19-én Belső-Mongólia autonóm tartomány Hohhot városában V. Németh Zsolt felavatta a kínai Mezőgazdasági Minisztérium és a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium által közösen létrehozott virtuális Tudományos és Technológiai Központot. A korábban megkötött megállapodás értelmében lehetőség nyílik arra, hogy a magyar mezőgazdaság adottságaira és technológiai fejlettségére alapozva jöhessenek létre üzleti kapcsolatok Belső-Mongóliával.

Az átadón V. Németh Zsolt hangsúlyozta: az állattenyésztés és a takarmányozás, a már megkezdett lúdtenyésztés, valamint a növénytermesztés szempontjából fontos termények, mint a burgonya, a búza, a repce, a szója, illetve az öntözés területein új együttműködési lehetőségek nyíltak. A kölcsönös magas szintű találkozók, szakmai egyeztetések meghozzák a kívánt eredményt, a két ország intézményei és üzleti szereplői között egyre több megállapodás jöhet létre.

A Távol-Keleti tárgyalások folytatásaként 2012. október 21. és 23. között V. Németh Zsolt Szöulban, Dél-Koreában találkozott Kim Jong-Jinnel, az Élelmezésügyi, Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium kereskedelemért felelős miniszter-helyettesével.

Kim Jong-Jin hangsúlyozta, hogy 2005 óta a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok megnégyszereződtek. Kiemelte az Európai Unió és Dél-Korea között létrejött szabadkereskedelmi megállapodás jelentőségét, amely 2011. július 1-jén lépett hatályba. Az egyezségnek köszönhetően a Koreába exportált uniós mezőgazdasági termékekre kivetett vámok tarifái csökkenni fognak.

V. Németh Zsolt aláhúzta: Dél-Korea hazánk harmadik legnagyobb GMO-mentes kukoricaimportőre. Dél-Koreának fontos, hogy Magyarország Alaptörvénye garantálja az ország GMO-mentességét.

A magyar Földmérési és Távérzékelési Intézet főigazgatója, Toronyi Bence együttműködési megállapodást írt alá a Koreai Kataszter Részvénytársaság igazgatójával. A felek a földügyi igazgatás és a háromdimenziós ingatlan-nyilvántartás területén fűzik szorosabbra a kapcsolatokat.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája