PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 27. vasárnap
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

3 és fél milliárd forint nemzetközi együttműködésre a LEADER Helyi Akciócsoportoknak

2012. október 03. 12:00:00  nyomtatási kép

3,5 milliárd forintra pályázhatnak a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) nemzetközi együttműködés megvalósításához - jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján, kedden. A támogatási kérelmeket 2012. október 30-tól folyamatosan forráskimerülésig, de legkésőbb 2013. augusztus 31-ig lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

Már több mint másfél évtizedes múltra tekint vissza a LEADER, melyben az egyik legfontosabb elem az együttműködés az országhatáron belül és túl is - hangsúlyozta V. Németh Zsolt. A mostani pályázaton a nemzetközi együttműködést támogatjuk, ami létrejöhet hazai és más európai uniós tagállamban működő HACS-ok, vagy nem

Egy-egy akciócsoport legfeljebb 50 millió forintot igényelhet, de akár több kisebb, vagy egy nagy projekt megvalósítására is nyújthat be pályázatot. Támogatást lehet kérni egyebek mellett: közös beruházásokra, tevékenységekre, közös szervezetek alapítására, publikációk kiadására, képzési, oktatási rendezvények - például szemináriumok, konferenciák - előkészítésére és megvalósítására, illetve jó gyakorlatok átadására. Ez utóbbi a legfontosabb, hogy a szervezetek megosszák egymással a tapasztalatokat és a jó példákat - emelte ki az államtitkár.

A pályázat lebonyolítása újszerű lesz: az akciócsoportoknak először egy megvalósíthatósági tanulmányt kell beadniuk a Vidékfejlesztési Minisztériumba. A tanulmányt egy tapasztalt LEADER-szakemberekből álló, 10 fős bizottság minősíti, majd szükség szerint módosító javaslatokat tesz, hogy a HACS-ok hogyan nyújtsák be támogatási kérelmeiket az MVH-hoz. A cél, hogy szakmailag kifogástalan, minőségi projektek jöjjenek létre.

 A LEADER Program gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldását segíti a Helyi Akciócsoportok közreműködésével. A HACS-okban a közigazgatás, a vállalkozók és a civil szervezetek is képviseltetik magukat.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Fotó: Botár Gergely