PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 30. szerda
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Aradi vértanúk emléknapja Rátóton

2012. október 08. 10:00:00  nyomtatási kép

Az aradi vértanúkra emlékezett Áder János köztársasági elnök és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Vas megyei Rátóton, abban az emlékparkban, ahol a hagyomány szerint Deák Ferenc tizenhárom tölgyfát ültetett az aradi tizenhármak emlékére.

Áder János azt mondta, hogy az 1848-49-es szabadságharc értelme nem a Habsburg-ház trónfosztása volt, hanem Magyarország polgárosodása, a kiegyezést követő évtizedek soha nem látott kulturális és gazdasági fejlődése. Kijelentette: a kiegyezés során a magyarok lépésről lépésre visszahódítottak mindent, amit Világoson, Aradon vagy Pest-Budán 1849-ben eltiportak, életté és valósággá vált mindaz, ami 1849 októberében végképp elveszni látszott.

"Világosnál felülkerekedett a sötétség, Aradnál győzött a világosság" - kezdte köszöntőjét V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Az aradi 13-ak utolsó mondatai olyanok voltak, mint a lehullott makkok, amelyekből újabb és újabb tölgyfák hajtottak ki - tette hozzá.

Ahogyan az emlékükre ültetett facsemeték lassan terebélyes tölgyfává nőttek, úgy erősödött csendben, észrevétlenül a szabadság, a függetlenség eszméje, az önálló Magyarország gondolata, s talán éppen ezek a tölgyfák ihlették Széll Kálmán programját, aki azt vallotta: közéletünk minden ágazatára kiható gyökeres intézkedésekre, közgazdasági, az ország anyagi erejének fejlesztésére irányuló rendszerszabályokra is feltétlen szükség van.

Nagy felelősséggel jár, ha az ember annak a választókerületnek az országgyűlési képviselője, amelyik ezer szállal kötődik Széll Kálmánhoz Rátótnak köszönhetően. A Széll-kastély tölgyfái között mégis hálás vagyok a Vas megyeieknek, hogy a nagy előd reálpolitikáját követve képviselhetem őket az Országgyűlésben.

A Nemzeti Együttműködés Kormánya hű Széll Kálmán miniszterelnök szellemi hagyatékához, a Széll Kálmán Terv segítségével egyidejűleg valósít meg három célt: csökkenti az államadósság terheit átszervezi a gazdasági és a társadalmi élet azon területeit, amelyek újratermelik az államadósságot, valamint segít beindítani a gazdasági növekedést. Arra kérem Önöket, vegyenek részt ebben a munkában, ami az aradi vértanúk emlékéhez méltó, békével vívott szabadságharc - zárta gondolatait az államtitkár.