PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 30. szerda
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

A lakiteleki sátorverőket nem tudták lebeszélni céljaikról

2012. szeptember 30. 13:49:28  nyomtatási kép

 

 

 

  Orbán Viktor szerint történelmi érdeme a negyedszázaddal korábban Lakiteleken megrendezett találkozó résztvevőinek, hogy nem engedték magukat lebeszélni céljaikról. Magyarország akkor lehet sikeres, ha saját útját követi - mondta a jelenről a miniszterelnök szombaton, a lakiteleki találkozó 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A házigazda Lezsák Sándor kíséretében V. Németh Zsolt képviselő, a Nemzeti Fórum Vas megyei elnöke  is fogadta a miniszterelnököt Lakitelekre érkezésekor,  mielőtt  helyet foglalt az emlékkonferencia elnökségében.

 

A kormányfő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy 25 évvel a találkozó után még mindig nagyon sokan "akarnak rávenni bennünket, hogy törődjünk bele, hogy mások mondják meg nekünk, kik vagyunk és miként éljünk". A sátorverők történelmi érdeme éppen az, hogy nem engedték, hogy lebeszéljék őket a céljaikról - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a "lebeszélés kultúrája" ma is él és virul, és ha a lebeszélőkre hallgatunk, ma is sötét fellegek árnyékolják be a jövőnket.

Orbán Viktor a Lakiteleki Népfőiskola Kölcsey Házában, több száz résztvevő előtt kiemelte, hogy az Európát sújtó válság történelmi léptékű átrendeződéssel jár együtt, mégis azok, akik alkalmazkodást és alázatosságot hirdetnek, egy új korszak kérdéseit változatlanul egy régi korszak megoldásaival próbálják megválaszolni.

 

Ahhoz, hogy a történelem elszenvedőiből a történelem alakítói legyünk, kezünkbe kell venni a saját sorsunk alakítását; ez volt a sátorverők politikai életszabálya, és ez a ma küzdők számára is érvényes igazság - fogalmazott Orbán Viktor.

Emlékezetett: nagyon sokan hitték azt egy negyedszázaddal korábban, hogy a fiatal demokraták és a magyar demokraták útjai elágaznak. Ezzel szemben - idézte fel - a lakiteleki találkozóval egy időben volt az első szakkollégiumok országos találkozója Szarvason. Lakitelek nélkül nincs MDF, a szakkollégiumok nélkül nincs Fidesz - mutatott rá, hozzátéve, hogy a fiatal demokratákat az antikommunizmus eszméje kötötte össze, a lakitelekieket pedig a nemzeti gondolat.

"Mi vagányok voltunk, a lakitelekiek a cselekvő nyugalom szellemében éltek és keresték a választ a kérdésekre" - fogalmazott, megjegyezve: akkor még csak a legbölcsebbek gondolták, hogy "ugyanannak a fának a két ágáról van szó"; Szabad Györgyöt és Csurka Istvánt közéjük sorolta.

Orbán Viktor azt mondta, a lakiteleki sátrat mindenki magáénak érezheti, aki "szembeszállt a lebeszélés kultúrájával 1987-ben, a későbbi időkben, sőt mind a mai napig".

A cselekvésre alkalmas ember külön-külön nagyon magányos - idézte Lezsák Sándor 25 évvel korábban elmondott szavait a miniszterelnök, aki szerint a ma a nemzet felemelkedéséért küzdők csak akkor lehetnek sikeresek, ha a rendszerváltók mentalitását követik. "Minket, a jelen küzdőit, ha alaposan mélyre hatolunk, azt találjuk, ugyanaz a hit hajt, mint negyedszázaddal ezelőtt: kezünkbe akarjuk venni a sorsunkat" - fogalmazott Orbán Viktor.

Azt mondta, ma már nem elég "másolni a Nyugatot" ahhoz, hogy sikeresek legyünk, mert aki ezt akarja tenni, az mélyebbre csúszik a válságban. Megjegyezte, ez nem változtat azon a tényen, hogy Magyarország a nyugati kultúrkör és az európai gazdaság része. Magyarország akkor lehet sikeres, ha saját útját követi - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy "28 úton haladnak az Európai Unió polgárai".

Magyarországnak más utat kell választani, mint azoknak, akik a válságot okozták és "láthatóan azóta sem boldogulnak vele" - jelentette ki.  A kormányfő szerint ha elfogadták volna, hogy Magyarország saját erejéből nem tud a helyzetén javítani, akkor "még a siker esélyét sem tudtuk volna megőrizni, de még a csődöt sem tudtuk volna elkerülni 2010-ben".

"Eljön még az az idő, ha a nemzeti együttműködés rendszerét jól kiépítjük, képesek lehetünk Magyarországot ismét a sikeres nemzetek közé emelni" - mondta a miniszterelnök.