PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 22. kedd
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

A vidéki életérzés része a szabad pálinkafőzés

2012. szeptember 27. 11:04:15  nyomtatási kép

A nemzet itala mindenkié kell, hogy legyen, emelte ki V. Németh Zsolt a szabad pálinkafőzés második évfordulóján a Zala megyei Pórszombat különleges gyümölcs tájfajtákat őrző "Tündérkertjében".

 

 A vidéki életérzéshez tartozik a szabad pálinkafőzés, mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a házi pálinkakészítés engedélyezésének második évfordulóján, szeptember 27-én Pórszombaton. "A nemzet itala mindenkié kell, hogy legyen" - hangsúlyozta az államtitkár. A nagy pálinkaüzemek és a bérfőzdék szintje mellett fontos a házi pálinkakészítés, hiszen ez jelenti a gyökereket, és így is képesek jó minőségű termékeket előállítani, ráadásul változatosság jellemzi termékeiket, ami segített a tájfajtákra irányítani a figyelmet. Ezek fennmaradása és terjesztése elől a kormányzat jogszabály-módosítással gördítette el az akadályokat, és a nem tömegtermeléssel előállított termékek értékké válását, annak a vidékhez kapcsolódó termékkörnek a felértékelését is igyekszik elősegíteni, amely a korábbi leértékelődés után mára ismét reneszánszát éli. Ezt a célt szolgálták a termelői piacokhoz kapcsolódó eddigi és tervezett jogszabályi könnyítések, valamint a hungarikum törvény is, ahol a helyi értékek is megjelenhetnek a nemzeti értékpiramisban, mutatott rá V. Németh Zsolt.

 

Nem igazolódtak a szabad pálinkafőzéssel kapcsolatos előzetes félelmek, emelte ki Kovács Gyula, az ünnepségnek helyet adó Medes-hegyi Tündérkert tulajdonosa. A házigazda arra is rámutatott, hogy nem csak önmagában a pálinka, hanem a hagyományok megőrzése a fontos. Ezt tűzte ki célul a Tündérkert is, amely Kovács Gyula több évtizedes munkájának köszönhetően számtalan gyümölcs tájfajtát őriz, és amelyhez hasonló már összesen 30 található szerte a Kárpát-medencében.

 A köszöntőket követően a számos, többek között erdélyi és felvidéki településről érkezett vendég együtt koccinthatott a különféle gyümölcsfajtákból készült párlatokkal, délután pedig pálinkabírálatot tartottak. A rendezvényt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatta.

 

Forrás: NAKVI