PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 30. szerda
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

SZENNYVÍZBERUHÁZÁS ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSA

2012. szeptember 24. 21:09:00  nyomtatási kép

 

 

 Csehimindszent az eltelt két évtizedben többször is próbálkozott a szennyvízkezelés megoldásával, sikerrel azonban csak most jártak. Elkészült a csatornahálózat és a biológiai tisztító.

- Húsz éve Csehimindszent társult másik öt településsel Bérbaltavár, Csehi, Csipkerek, Mikosszéplak, Nagytilaj szennyvízkezelés megoldására. Pályázati forrást is nyertek a csatornahálózat kiépítésére, ám négy község az önerő hiányára hivatkozva visszalépett, így nem tudták megvalósítani a környezetkímélő beruházást - mondta az előzményekről Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere. Később többször is pályáztak, sikertelenül. Aztán 2009 májusában egy kormányrendelet megszüntette az agglomerációt. Így a falu önállóan nyújthatott be pályázatot. Nyertek is támogatást tavaly, mégpedig mintegy 176 millió forintot. A kétezer fő alatti települések korszerű szennyvízkezelési megoldását célzó beruházás csaknem 208 millió forintba került.  A kiépített csatornahálózat hossza csaknem öt kilométer, alapvetően gravitációs rendszerben kivitelezve. Korszerű, természet közeli biológiai szennyvíztisztító- és élővíz-rehabilitálási rendszert is megvalósítottak. Az Organica élőgépek sajátos, új megoldása a medencék felszínére telepített növényzet. A növények egy, a vízfelszín magasságában rögzített rácson helyezkednek el, gyökerük a reaktortérbe nyúlik. Elsődleges szerepük nem a tápelemek kivonása a szennyvízből, hanem az, hogy fél-másfél méter mélyre nyúló gyökérzetük rendkívül nagy fajlagos felületével kiváló életteret nyújt a szerves anyagokat lebontó mikroorganizmusok, férgek, csigák, rákok és egyéb élőlények számára. A technológia alkalmazásával nemcsak hogy megszűnnek a zavaró hatások, de az üvegházak örökzöld foltként egy botanikus kert látványával üdítő benyomást jelenthetnek a többnyire zsugorodó zöldfelületekkel rendelkező településeken. Az így megtisztított szennyvíz befogadója a Széplaki patak.

V. Németh Zsolt a térség képviselője, vasárnap a szennyvíz-tisztító és hálózat  ünnepélyes átadásán  többek közt kijelentette: A Vidékfejlesztési Minisztériumban több szempontból is fontosnak tartjuk a vidéki térségek szennyvízkezelését, épp ezért a Nemzeti Vidékstratégiában is az elsődleges fontosságú feladatok közé soroltuk?Szeretnénk a vidéken élők számára élhető, komfortos lakóhelyet biztosítani. A kényelmes életszínvonalhoz pedig mára már ugyanúgy hozzátartozik a csatornázás, mint a vezetékes víz- vagy áramellátás.  továbbá a településeken keletkező szennyvizek elvezetése és tisztítása a közegészségügy és a környezet védelmének szempontjából is elengedhetetlen,  s ezenfelül a gazdaság fejlesztéséhez is hozzájárul.