PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



FACEBOOK

Százmilliók jöhetnek a zempléni régióba

  nyomtatási kép

" "Örökségvédelem és vidékfejlesztés  címen tartottak szakmai konferenciát pénteken Sárospatakon a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület és a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület közös szervezésében abból az alkalomból, hogy a Tokaj-hegyalja borvidék és történelmi kultúrtáj tíz évvel ezelőtt lett a Világörökség része.

Dr. Kiss István, a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület elnökének bevezetője után V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium a vidékfejlesztésért felelős államtitkára előadásában elsősorban a Nemzeti Vidékstratégia keretében életre hívott Darányi Ignác Tervet ismertette.  - A vidékfejlesztés talán egyik legfontosabb eleme a szegénység elleni küzdelem - mondta V. Németh Zsolt. - Nyugat-Európában úgy tartják, a szegénység városi probléma, nálunk pont fordítva működik, hiszen az igazi szegénység elsősorban vidéken található. A vidék problémaköre sokrétű és összetett, egyaránt sújtja a demográfiai válság, az elöregedés, az elvándorlás, a munkanélküliség aránya többszöröse a városokénak, a vállalkozási kedv sokkal alacsonyabb, szétesőben vannak a helyi közösségek.

Az államtitkár elmondta, a Darányi Ignác Terv legfontosabb elemei között található a jogszabályi környezet megváltoztatása, az ügyfélbarát támogatási rendszer kialakítása, a szemléletformálás, a képzési programok bevezetése, az uniós és hazai finanszírozású programok minél szélesebb kihasználása.

- Az év hátralévő részében még hatalmas pályázati lehetőségek nyílnak meg a vidékfejlesztés céljaira, amelyből B.-A.-Z. megye többszázmillió forinthoz is juthat - folytatta V. Németh Zsolt. - Összesen 5,6 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre október közepétől a vidéki örökség megőrzésére. A falumegújításra és falufejlesztésre 8 milliárd forint keretösszeg áll a pályázók részére. Ezen belül azokat a pályázatokat részesítjük majd előnyben, amelyek valóban a helyi fejlesztést, a turizmust, a gazdaság élénkítését szolgálják. Akár kerékpár- és gördeszkapályák építésére is lehet pályázni, hiszen vidéken erre is egyre nagyobb igény van, de új piacok létesítésére és a régi meglévő piacterek felújítására és újranyitására is lesz pénz. Ez utóbbit különösen fontosnak tartjuk, mert Nyugat-Európában a helyi termékek tartják el a vidéket és úgy látjuk, Magyarországon is egyre nagyobb igény van arra, hogy a helyi közösségek saját termékekkel jelenjenek meg a piacon.

A szakmai előadások mellett a konferencia résztvevői délután úgynevezett study touron vettek részt, ahol egyebek mellett Mikóházán, Hercegkúton és Erdőhorvátiban a gyakorlatban is megtekinthették a régióban már megvalósított vidékfejlesztési beruházásokat.

(Borsod-Online nyomán)