PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

20 ÉVES JUBILEUMI ÜNNEPSÉG

  nyomtatási kép

 

 

A szombathelyi Vinex Szerelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Bt  V. Németh Zsoltot kérte fel arra, hogy köszöntse a cég partnereit; gazdálkodókat, erdőművelési szakembereket és beszállítókat azon az  összejövetelen, melyet a családi vállalkozás  két évtizedes fennállása alkalmából rendeztek.  Többek közt az alábbiakat mondotta:

  Márai Sándor azt mondta: "Látni a valóságot sokkal meglepőbb és fantáziadúsabb vállalkozás, mint felhőkből építeni a valóság első fuvallatára szétomló álomvárakat."

 

A Vinex Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. 20 éves története is ezt igazolja. 1992-ben Vincze István és Vincze Istvánné nem légvárakat épített, hanem egy kis családi vállalkozást, mert tisztán látták a valóságot, azaz az igényeket, a kihívásokat és a lehetőségeket.  Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként én abban bízom, hogy Magyarország egyre több vidékén, egyre több családi vállalkozás indulhat el, és találhatja meg a helyét és az útját a Vinex Bt.-hez hasonlóan. Bízom benne, hogy egyre többen fedezik majd fel, hogy a gazdaság mely szeletének van rájuk szüksége, hogy szaktudásukat, tapasztalataikat hol tudják a legeredményesebben kamatoztatni.

Jókai Anna  azt írja: "A növények megtalálják a helyüket. Forróságban az egyik, kövek között. A másik félig hó alatt, dermesztő szelekben. (?) Ezen múlik talán minden. Felismerni a senki másra nem érvényes, (?) személyre szóló utasítást." Ami növények számára ilyen magától értetődő, az egy kisvállalkozásnak a folyamatosan változó világban már sokkal nehezebb.

A Vinex Bt. példája viszont azt mutatja, hogy mégsem lehetetlen. Ők kezdetben az erdőtelepítések védelmében találták meg a helyüket, majd ahogyan teltek az évek, észrevették, hogy egyre több helyen van rájuk szükség: a mezőgazdasági termőterületek védelmében; az ipartelepek, gyártelepek védelmében; a vadaskertek védelmében, szőlőültetvények, gyümölcsösök, állattartó telepek védelmezésében; sőt az autópályák, autóutak mentén a baleset-megelőzésben is.

Ami a helyüket oly ügyesen megtaláló növényeknek is sok száz évébe telik, az a Vincze házaspárnak az elmúlt 20 évben többször is sikerült: alkalmazkodni, idomulni a környezethez, az igényekhez, a lehetőségekhez. Ez nagyon fontos, mert van még egy közös tulajdonsága a növényeknek és a vállalkozásoknak: Ahogyan egy növény sem képes életben maradni, ha megáll a fejlődésben, úgy napjaink vállalkozásai sem képesek talpon maradni, ha csak azt ismétlik, amit tegnap csináltak.           A fennmaradáshoz nekik is szükségük van a folyamatos fejlődésre. Erre is példa a Vinex Bt. története, hiszen a kezdeti egyszemélyes vállalkozás mára már 8-9 főt foglalkoztat, és amíg 2002-ben még csak kézi szerszámokkal dolgoztak, ma már egy minden igényt kielégítő modern géppark segíti a munkájukat.  A 20 éves Vinex Bt. ma sem légvárakat épít, és ma sem vegetál, hanem fejlődik, törekszik előre. Kívánom, hogy ez még sokáig így maradjon. Tanulással, fejlődéssel, és sikerekkel teli további éveket kívánok Önöknek, mert ahogy Henry Ford mondta:

"Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves." viszont "Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad.