PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Nyolcszáz új munkahelyet teremtettek Szentgotthárdon

  nyomtatási kép

A térség képviselője V. Németh Zsolt jelenlétében  Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Sedran, az Opel ügyvezető igazgatója avatták fel az Opel Magyarország Kft. új, flexibilis motorgyárát. A fejlesztésnek köszönhetően közvetlenül 800 új munkahely jön létre a gyárban. Az eseményt országos és nemzetközi médiafigyelem övezte.

Pontosan 150 évvel az Opel cég megalakulása, 20 évvel az első magyar Astra elkészülte és két évvel az új magyarországi projekt hivatalos bejelentése után elkészült Szentgotthárdon az Opel új motorgyára. Az egyedülállóan rugalmas technológia miatt Flex gyárnak hívott, 30 ezer négyzetméteres létesítmény ünnepélyes avatóján Solt Tamás, az Opel Magyarország Kft. gyárigazgatója arra hívta fel a vendégek figyelmét, hogy a bevezetett új gyártástechnológiának köszönhetően naprakészen lehet a piaci igényekhez igazítani a termelést.


Thomas Sedran, az Opel ügyvezető igazgatója rámutatott, hogy a szentgotthárdi beruházás kiemelkedően fontos eleme az Opel termékoffenzívájának, s arra is kitért, hogy a szentgotthárdi gyárban, amely a világ egyik legfejlettebb gyárává vált, három különböző motorcsalád egy gyártósoron készül majd. A sikeres próbaüzem után az év végén indul a sorozatgyártás, amely a teljes felfutás után évi félmillió motor előállítására lesz képes. Az Opel 500 millió eurót invesztált Szentgotthárdon és ezzel közvetlenül nyolcszáz új munkahelyet teremt. Az Opel ügyvezető igazgatója aláhúzta: a Flex motorgyár komoly szakmai felkészültséget kíván a dolgozóktól, ennek megfelelően a jól képzett magyar munkaerő is fontos szerepet játszott abban, hogy a beruházás Szentgotthárdra került. Thomas Sedran végül megköszönte a kormányzati támogatást (az állam 5,5 milliárd forinttal járult hozzá a beruházáshoz), s mint mondta: az Opel továbbra is a magyar gazdaság hajtómotorja kíván lenni.

Ünnepi beszédében Orbán Viktor miniszterelnök először arról szólt, hogy a beruházás nyomán több száz családnak lett biztos a jövője, s köszönetet mondott azért, hogy a válság dacára az Opel Magyarországon nem leépítésben, hanem fejlesztésben gondolkodott. Orbán Viktor szerint ez jelentős részben a dolgozók érdeme, akik világszínvonalú munkával vívták ki azt, hogy az Opel itt építette fel az új gyárát. Beszédében a kormányfő kitért arra, hogy az új motorgyár átadása reménykeltő irányt mutat a bajban lévő, továbbra is válsággal küzdő Európának is, megítélése szerint ugyanis a kontinenst éppen Németország és Közép- Európa egyre jobban mélyülő együttműködése mentheti ki a bajból.  Az Opel új szentgotthárdi motorgyárával Magyarország újabb lépést tett abba az irányba, hogy Közép-Kelet-Európa egyik autóipari központja legyen - hangsúlyozta Orbán Viktor.
Rámutatott továbbá arra, hogy a motorgyár 800 új munkahelyet teremt az üzemben, a magyar beszállítókon keresztül pedig akár további több ezret. Több száz magyar családnak biztos lett a jövője ezzel a beruházással - emelte ki, hozzátéve, hogy "ez nagy dolog", hiszen Európában ma gyárakat zárnak be, munkásokat bocsátanak el, "ezért köszönet és elismerés az Opel-gyárnak, hogy úgy döntött, dacára az európai válságnak, Magyarországon nem gyárbezárás lesz, nem elbocsátás, nem leépítés, hanem a világ egyik legmodernebb gyárát építjük fel közösen".  Magyarország mindig is nagy tisztelettel fogadta azokat a befektetőket, akik nemcsak gyors hasznot akartak zsebre vágni, hanem itt akartak maradni, és hosszú távra rendezkedtek be az együttműködésre - fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve, hogy a magyarok szeretik az Opelt, amely megbecsüli a magyar munkásokat, "ezért mi is megbecsüljük az Opelt".
A kabinet éppen azzal "a szívet-lelket beleadó és szorgalmas hozzáállással" szeretné Magyarországot továbbépíteni, amit az Opel a mai napig képvisel - mondta a gyár vezetői és dolgozói előtt, hozzáfűzve: "mi is hiszünk abban, hogy nemcsak a németek lehetnek sikeresek, (...) mi is sikeressé válhatunk, ha lesz erőnk folytatni a válsággal szembeni küzdelmet". Magyarország azonban - folytatta - csak akkor veheti sikerrel az akadályokat, ha bővíti gazdasági mozgásterét, ehhez pedig gyárakra, üzemekre, sok ezer új munkahelyre és dolgozó magyarokra van szükség.

A szentgotthárdi gyár német anyacégét megalapító Adam Opelről szólva Orbán Viktor elmondta: a munkába vetett szenvedélyes hite nélkül aligha sikerülhetett volna a márkát felépítenie. Mindannyiunknak van mit tanulnunk tőle, fűzte hozzá a miniszterelnök, hozzátéve: a kormány hasonló, szívet-lelket beleadó hozzáállással akarja felépíteni az országot.