PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Horvát-magyar egyetértés a KAP-reformról

  nyomtatási kép

Horvátország támogatja a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjával kapcsolatos magyar elképzeléseket. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Délkelet-európai Mezőgazdasági Miniszterek Állandó Munkacsoportjának informális találkozóján tárgyalt Luka ?uljak vidékfejlesztésért, EU- és nemzetközi kapcsolatokért felelős horvát miniszter-helyettessel. Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozik az Európai Unióhoz.

A megbeszélésen V. Németh Zsolt és Luka ?uljak áttekintették a KAP-reform aktuális kérdéseit. Egyetértettek abban, hogy kiemelten fontos a fiatal gazdák támogatása, a támogatás feltételeinek egyszerűsítése, valamint kiterjesztése valamennyi 40 év alatti gazdálkodóra. Megegyeztek abban is, hogy a KAP zöldítésében összhangot kell találni a mezőgazdasági és a természetvédelmi szempontok között. Emelni kell például a területméret alsó határát, amely fölött legalább háromféle növényt kell termeszteni (terménydiverzifikáció), a Natura 2000 területeket pedig be kell számítani az ökológiai célterületbe.

Luka ?uljak arra kérte V. Németh Zsoltot, hogy a vidékfejlesztésben szerzett magyar tapasztalatokat ossza meg a csatlakozás előtt álló Horvátországgal. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára beszámolt a támogatások kifizetésének struktúrájáról, a döntési mechanizmusról, az intézményrendszerről, a működés során szerzett tapasztalatokról és a fejlesztési elképzelésekről.

A Horvát Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériuma és a Délkelet-Európai Mezőgazdasági Miniszterek Állandó Munkacsoportja (SWG) 2012. szeptember 12-14. között a horvátországi Biograd na Moru-ban rendezte meg a régiós miniszterek informális találkozóját. A munkacsoport célja a nyugat-balkáni államok európai integrációjának elősegítése, mezőgazdasági és vidékfejlesztési együttműködés kialakítása. Magyarország 2012 májusa óta megfigyelő státusszal rendelkezik a szervezetben.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája